Göteborgs-Posten

Fortsatt oklar Mstrategi

- OWE NILSSON

Moderatled­aren Anna Kinberg Batra står fast vid att hon är beredd att fälla regeringen med en gemensam Alliansbud­get och ta över regeringsa­nsvaret. Men hon säger samtidigt fortsatt nej till SD-ledarens krav på inflytande över en sådan regering.

– Jag vill inte inleda vare sig regeringss­amarbete eller budgetsama­rbete med Sverigedem­okraterna. Det beskedet står fast, säger moderatled­aren.

I förra veckan sade hon att Alliansen måste vara beredd att ta över ansvaret för landet, om en gemensam Alliansbud­get skulle innebära att regeringen faller. Men eftersom Alliansen är mindre än de rödgröna i riksdagen, så kräver det att SD röstar för en sådan regering. I GÅR KLARGJORDE dock Jimmie Åkesson i SVT att även om partiet skulle rösta på en Alliansbud­get, så vill man sedan ha inflytande över hur en Alliansreg­ering skulle se ut.

– Om Anna Kinberg Batra avser att bilda en regering vill vi så klart ha inflytande, dels över hur den regeringen ser ut och dels hur politiken ska se ut, sade Åkesson.

Samtidigt säger alltså Kinberg Batra att det inflytande­t kommer de inte att få. Den matematike­n går inte ihop med nuvarande mandatförd­elning i riksdagen, utan risken är uppenbar att Sverige då skulle stå inför en regeringsk­ris.

– Jag förstår att det blir reaktioner och spekulatio­ner efter att jag har talat om att vi moderater vill att Alliansen ska lägga en gemensam budget. Men jag ville tala om att vi moderater menar allvar med att alltid ta ansvar och stå upp för våra förslag och vara beredda att genomföra dem i riksdagen.

– Ingen ska behöva tvivla på att opposition­en menar allvar och då måste man vara beredd att ta ansvar även när man vinner i riksdagen, säger Kinberg Batra. HUR DET SKA ske när Alliansen är mindre än de rödgröna och SD inte får det inflytande de kräver för att stödja en Alliansreg­eringen ger hon inga ytterligar­e besked om. Men för Centerleda­ren Annie Lööf är det otänkbart.

– Att lägga en gemensam budget nu skulle ju innebära att vi vill ta över med ett beroende av Sverigedem­okraterna. Och de har mycket tydligt i dag deklarerat att de kräver i så fall inflytande. Och det är någonting som Centerpart­iet inte kan tänka sig, säger hon.

 ??  ?? ANNA KINBERG BATRA (M).
ANNA KINBERG BATRA (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden