Göteborgs-Posten

Maja, 90, lät sig inte luras av bluffmejle­t

- SANDRA MOLLIVER 031-62 41 15 nyheter@gp.se

Falska massmejl har skickats ut i Postnords namn. Användare får datorn hackad om de klickar på länkar i mejlen. Bedragarna­s mål är att tvinga användarna att betala lösensumma.

– Man känner sig otrygg, säger 90-åriga Maja Isefalk som fått ett av bluffmejle­n.

Ransomware – att du får din dator låst och bara kan komma åt innehållet mot en lösensumma – har funnits i ett antal år. Just nu är Postnord extra hårt drabbade av att falska bluffmejl med skadlig kod skickas ut i deras namn.

– De bedragare som skickar sådana här bluffmejl gör det i skov, och vi har fått förfrågnin­gar just den senaste veckan där personer ringer oss om att de fått mejl som ser ut att komma från Postnord, men där något ändå ser misstänkt ut. I de flesta mejl hävdar bedragarna att Postnord kräver pengar för att ett paket ska lagras. Men det gör vi aldrig, säger Maria Ibsén, som är pressansva­rig på Postnord.

Göteborgar­en Maja Isefalk är 90 år och tillhör en av dem som bedragarna riktat in sig på. – DET KOM ett nytt mejl, såg jag på mobiltelef­onen. Men eftersom jag inte väntade något paket, tyckte jag det var konstigt. Så jag ringde Postnord och fick veta att bedragarna gör så här. Det är äckligt att ha sånt här efter sig, man känner sig otrygg, säger hon.

Maja Isefalk klickade aldrig på länken, men en minst sagt tråkig överraskni­ng väntar den som gör det. Datorn spärras på ett sådant sätt att den blir omöjlig att låsa upp.

MAJA ISEFALK.

– DEN HÄR gången är det Postnord som drabbas, när vi närmar oss maj kan det bli Skatteverk­et eftersom det blir dags att deklarera. Det du kan göra är att inte klicka på länkarna i mejlen. Varken företag eller myndighete­r skickar ut informatio­n på det sätt som mejlen presentera­r det, säger Magnus Lindegren som är chef för bedrägeris­ektionen i region Väst.

Under 2016 fick polisen i region Väst in 24 000 ärenden till bedrägeris­ektionen. Bara en liten andel av ärendena rör ransomware, men just de ärendena tillhör samtidigt de mest svårlösta.

– Jag känner inte till några fall där vi lyckats få fatt i bedragarna. Har du förmågan att köpa in skadlig programvar­a och sedan genomföra den här typen av massutskic­k, har du som bedragare också säkrat upp möjlighete­rna för oss på polisen att kunna jobba vidare med ärendet. Även om vi kan spåra ip-adresser, brukar mejlen gå via redan infekterad­e datorer och servrar, säger Magnus Lindegren.

Den som fått sin dator låst av ransomware brukar krävas på några tusenlappa­r för att få en upplåsning­skod. Alternativ­et är att förlika sig med att informatio­nen som fanns på datorn går förlorad och att datorn måste rensas på allt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden