Göteborgs-Posten

Nytt centrum ska ge liv åt ett öde Diseröd

- KARINA HANSSON 031-86 84 24 karina.hansson@gp.se

Diseröds centrum är i dag en sorglig syn. Senaste matbutiken gick i konkurs för ett antal år och sedan dess har platsen stått öde så när som på en pizzeria.

Men nu ska Diseröds centrum, en knapp mil nordost om Kungälv, rustas upp och ett centrumhus med mataffär, pizzeria och ett bibliotek ska byggas. Övre planet kommer att få elva hyreslägen­heter. Nya parkeringa­r och ett torg finns också med i planerna.

NÄR JOAKIM SVENSSON, som sedan ett år äger en Tempobutik i Kareby, förstod att Kungälvs kommun var intressera­d av att ha en mataffär i Diseröd hörde han av sig och fick fatt i rätt människor. Det diskuterad­es fram och tillbaka och han fick tid att forma sina idéer om hur han ville gå vidare. Och han gjorde klart att han inte bara ville äga en butik utan även bygga och äga centrumhus­et.

Kungälv har sedan några år skissat och planerat för flera lägenheter och nya bostadsomr­åden i Diseröd. Skolan ska byggas ut och en ny förskola ska byggas på en plats där en återvinnin­gsstation ligger i dag.

Detta kommer att vara viktigt för Joakim Svensson för att få det kundunderl­ag han behöver. Och butiken skulle kunna agera dragplåste­r för nya invånare i Diseröd.

– Men vi tänker inte försöka kon- kurrera med jättarna i Kungälv, säger han.

Joakim Svensson ser matbutiken mer som ett komplement till dem.

– Här ska man kunna handla om man bara behöver saker till en middag, men vi kommer att ha allt, säger han.

MEN FIRAT AKSUNGUR, som äger Romelanda pizzeria har härdat ut. Nu ska hans pizzeria flytta in i nya lokaler.

– Joakim har blivit populär här, de kallar honom hjälte, säger Firat Aksungur.

Han berättar att under de tio år han funnits på platsen har mataffären gått i konkurs, och länge stod de tomma lokalerna kvar, men sedan fyra år har platsen bestått av gamla grunder och uppbruten asfalt.

– Det har inte varit några problem för mig, det finns gott om parkering, säger han och skrattar.

Firat Aksungur säger att det ska bli fantastisk­t att flytta in i nya lokaler även om han kommer att behöva flytta två gånger då hans pizzeria kommer att rivas innan nya lokalerna står klara.

PÅ KUNGÄLVS KOMMUN hörs bara positiva tongångar kring att Joakim Svensson vill etablera sig, då det har varit lite svårt att få personer och företag som tror på att verka i Diseröd.

– Det är jätterolig­t. Han har viljan att göra det så att vi kan få en dagligvaru­butik och få behålla den populära pizzerian, säger Henrik Haglund, samhällsut­vecklings chef på Kungälvs kommun.

NU VÄNTAR JOAKIM Svensson bara på bygglov, detaljplan­en är klar och ingen har överklagat den. Ett bygglov kan ta tio veckor att få igenom. När det väl är klart hoppas han på byggstart i mars och då kan matbutiken, pizzerian och biblioteke­t flytta in i början av hösten. Därefter ska han bygga de elva lägenheter­na som kan stå klara i slutet av 2017.

 ?? Bild: KARINA HANSSON ?? FÅR NYA LOKALER. Firat Aksungur äger Romelanda pizzeria är glad över att få nya lokaler. Här tillsamman­s med matbutiks- och fastighets­ägaren Joakim Svensson.
Bild: KARINA HANSSON FÅR NYA LOKALER. Firat Aksungur äger Romelanda pizzeria är glad över att få nya lokaler. Här tillsamman­s med matbutiks- och fastighets­ägaren Joakim Svensson.
 ?? Bild: KARINA HANSSON ?? LÄNGTAR EFTER EN MATBUTIK. Sven Svensson är en av många ortsbor som är glada över att det nu ska komma en matbutik till Diseröd.
Bild: KARINA HANSSON LÄNGTAR EFTER EN MATBUTIK. Sven Svensson är en av många ortsbor som är glada över att det nu ska komma en matbutik till Diseröd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden