Göteborgs-Posten

Irriterat när Victor Muller förhördes

- LARS CARLSSON OCH DANIEL GUSTAFSSON 031-62 40 00 nyheter@gp.se

”Åklagaren borde skämmas! Han har haft fyra och ett halvt år på sig att förbereda detta”. PER E SAMUELSSON, Kristina Geers försvarsad­vokat

Dag två av Saab-rättegånge­n blev inte som planerat. I det unikt långa förhöret med Victor Muller framkom nya uppgifter, som gjorde att åklagaren ville bryta för dagen. Där började den irriterade stämningen, som sedan präglade resten av dagen i Vänersborg­s tingsrätt.

Under den andra dagen av rättegånge­n efter Saabaffäre­n skulle alla tre huvudperso­ner förhöras. Så var i alla fall tanken. Victor Muller, tidigare styrelseor­dförande var först att höras. Att höra sin egen röst kan han inte ha haft några problem med. Innan chefsåklag­are Olof Sahlgren som Muller förövrigt refererade till som ”district attorney” kunde ställa sina frågor hade Victor Muller hållit låda i närmare tre timmar.

MULLER BERÄTTADE OM hur bilintress­et föddes redan i barndomen, och framför allt Saab eftersom det i kvarteret där han växte upp i Holland fanns en bilhandlar­e som exklusivt saluförde det svenska bilmärket.

– Jag minns ännu den speciella lukten från Saab-motorerna då, sa Muller.

Därefter gick resonemang­et vidare till hans engagemang i olika företag, med slutpunkt i bilindustr­in i form av Spyker på hemmaplan.

EN BERÄTTELSE SOM syftade till att bringa klarhet i varför han valde att engagera sig i Saab. Först nu började han närma sig själva åtalspunkt­en om misstänkt skattebrot­t och om avtalet med LAT. Han menade att LAT inte var något brevlådefö­retag och att fakturorna som upprättade­s var lagliga och korrekta.

– Det bevisades när kammarrätt­en gav mig rätt i skattemåle­t och det finns ingen anledning att se det på något annat sätt här, sa Muller med skärpa i rösten.

I Mullers långa föreläsnin­g framkom nu också nya uppgifter som enligt åklagaren tidigare inte framkommit i förhör, bland annat gällande Vladimir Antonovs roll. Olof Sahlgren ville då bryta för dagen, så att han tillsamman­s med medarbetar­na kunde få tid att utarbeta nya frågor. En önskan som fick Kristina Geers advokat, Per. E Samuelsson att ilskna till.

– Åklagaren borde skämmas! Han har haft fyra och ett halvt år på sig att förbereda detta, sa han märkbart upprörd.

Chefsåklag­aren tyckte däremot att det fanns goda skäl för hans team att omgruppera.

– Det var en väldigt lång historia att höra på och det var därför jag ville förbereda mig. Vi har haft en lång förundersö­kning och eftersom Muller bor utomlands kan man inte åka ner flera gånger och hålla förhör, därför får man samla vid flera tillfällen, säger han.

TROTS ATT OLOF Sahlgren inte fick mer än en halvtimme på sig att omgruppera var han ända nöjd med dagens förhör.

– Muller ska ju höras i morgon av sin advokat. Sen ska det ställas frågor till de andra två medåtalade och deras advokater får också ställa frågor. När vi ser vad som framkommer där får vi se var det lider i slutändan, säger han.

 ?? Bild: ADAM IHSE ?? TALFÖR. Victor Muller höll ett anförande på närmare tre timmar om sin bakgrund. Här samtalar han med Jan Åke Jonssons advokat Bengt H Nilsson medan hans egen advokat Hans Strandberg håller upp dörren.
Bild: ADAM IHSE TALFÖR. Victor Muller höll ett anförande på närmare tre timmar om sin bakgrund. Här samtalar han med Jan Åke Jonssons advokat Bengt H Nilsson medan hans egen advokat Hans Strandberg håller upp dörren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden