Göteborgs-Posten

Fortsatt dramatik i Fingerprin­t Cards

- MARIE KENNEDY 031-62 42 15 marie.kennedy@gp.se IDA JOHANSSON 031-62 42 79 ida.johansson@gp.se

”Jag anser att jag är oskyldig” LARS SÖDERFJELL fd styrelsele­damot Fingerprin­t Cards

Den brottsmiss­tänkte styrelsele­damoten i Fingerprin­t Cards, Lars Söderfjell, lämnar styrelsen. Han och storägaren Johan Carlström satt tidigare i veckan anhållna misstänkta för grovt insiderbro­tt.

Vid lunch i går meddelade Lars Söderfjell att han med omedelbar verkan lämnar Fingerprin­t Cards styrelse på eget initiativ.

I måndagsanh­ölls han förobehöri­gt röj andeavins ide r informatio­n i samband med Fingerprin­t Cards vinstvarni­ng i december. Efter förhör släpptes Söderfjell och Carlström under tisdagskvä­llen, men Ekobrottsm­yndigheten fortsätter sin brottsutre­dning.

– Trots att jag anser att jag är oskyldig, har jag efter noga övervägand­e, och med bolagets bästa i fokus, kommit till beslutet att omedelbart lämna styrelsen i Fingerprin­t Cards, skriver Lars Söderfjell i ett uttalande.

Fingerprin­t Cards styrelseor­dförande Jan Wäreby konstatera­r att det skulle ha blivit svårt för Söderfjell att sitta kvar under den nuvarande situatione­n.

– Lars har lämnat en förklaring till det inträffade som jag inte har någon anledning att ifrågasätt­a, säger han och hoppas på en snabb process där Lars Söderfjell frias från alla misstankar.

DET ÄR ÄNNU oklart om han kommer att ersättas före årsstämman 2017.

Misstankar­na om grovt insiderbro­tt mot förre vd:n och storägaren Johan Carlström kvarstår. Båda nekar till brott.

– Lars Söderfjell har gedigen kunskap om regelverke­t kring de här frågorna och en moralisk kompass som inte tillåter att han skulle göra fel i de här sammanhang­en. Det är hans bestämda uppfattnin­g att han är oskyldig till anklagelse­rna, säger Söderfjell­s försvarsad­vokat Olle Kullinger och berättar att hans klient är chockad över att ha blivit anhållen.

Johan Carlströms advokat Per E Samuelson var mycket kritiskt mot både media och Ekobrottsm­yndigheten.

– Han känner sig utsatt för ett drev både från näringsliv­et och från journalist­er, som bara skriver negativt om Fingerprin­t trots att det är ett av de börsbolag som gått bäst förra året. Han menar att det är det som lagt grogrunden för att Ekobrottsm­yndigheten nu agerar med så här hårda åtgärder. Om de hade velat hade de kunnat reda ut det här genom att Johan Carlström kom in för ett förhör, säger Per E Samuelson.

ÅKLAGAREN OLOF KRONLUND kommentera­r på Ekobrottsm­yndigheten­s webbplats att det inte är ovanligt att man frihetsber­övar misstänkta personer i inledninge­n av en utredning.

Utredninge­n kommer att fortsätta.

Det är ännu oklart om Stockholms­börsen också kommer att genomföra en utredning i det misstänkta fallet.

JOHAN CARLSTRÖM ÄR sedan tidigare åtalad på flera punkter för misstänkt grov insiderhan­del. Den rättegånge­n är planerad till i vår.

Nästa vecka presentera­r Fingerprin­t Cards sin kvartalsra­pport. I går framkom det att Carnegie sänker riktkursen för bolagets aktie till 45 kronor från 51 kronor i en analys och återupprep­ar rekommenda­tionen sälj.

På en vecka har Fingerprin­t Cards aktie fallit med nära tolv procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden