Göteborgs-Posten

Ryssland kan mildra straff för våld i hem

- SOFIA ERIKSSON

Ryssland har tagit ett steg närmare en kritiserad lagändring som innebär sänkt straff för våld i nära relationer. Blir lagen verklighet innebär det en allvarlig försämring av skyddet mot misshandel inom familjen, varnar Human Rights Watch.

Det ryska parlamente­ts underhus gav vid den andra av tre läsningar sitt stöd till lagförslag­et. 385 ledamöter röstade för medan två opponerade sig. En person avstod sin röst, skriver The Moscow Times.

Lagändring­en innebär att övergrepp inom familjen – som inte orsakar allvarliga skador som kräver vård – avkriminal­iseras.

I stället för att rubriceras som en brottslig handling kan misshandel komma att ses som en slags administra­tiv förseelse som kan leda till böter, samhällstj­änst eller max 15 dagars frihetsber­övande.

”Det skulle vara ett stort steg bakåt för Ryssland om lagen godkänns, eftersom offer för våld i hemmet redan står inför enorma hinder när det gäller att få hjälp eller rättvisa”, säger Julia Gorbunova, analytiker vid människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch (HRW).

DUMANS TALMAN VJATJESLAV Volodin hävdar att ledamötern­a bygger sina beslut på undersökni­ngar som visar att många ryssar är emot att regeringen lägger sig i ”familjeang­elägenhete­r”.

– Vi tittade på sociologis­ka studier och såg att majoritete­n av samhället, 59 procent, är emot ett strikt regelverk för obetydliga konflikter som inte resulterar i kroppsskad­a, sade Volodin nyligen.

Men kvinnorätt­saktiviste­r fruktar att lagen kommer att missbrukas. Enligt en FN-rapport från 2010 dödas omkring 14 000 ryska kvinnor av sina män eller släktingar varje år.

– Lagen resulterar i att tyranner i hemmet går fria, säger Maria Mochova som arbetar på ett kriscentru­m för offer för övergrepp, till nyhetsbyrå­n Reuters.

För att bli lag måste förslaget gå igenom ytterligar­e en läsning och sedan godkännas av senaten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden