Göteborgs-Posten

Trump skrev på beslut om mur

- MATTIAS ARESKOG

USA:s president Donald Trump har börjat uppfylla sitt kanske främsta kampanjlöf­te: Tuffare tag mot invandring­en. Trump har bland annat beslutat om att den omstridda gränsmuren mot Mexiko ska börja byggas.

Donald Trump tog ytterligar­e två presidentb­eslut under onsdagen. Ett av dem var att bygga en mur längs den 3 200 kilometer långa gränsen mot Mexiko.

Planeringe­n för muren påbörjas direkt.

– En nation utan gränser är ingen nation. USA kommer att återta kontrollen över sina gränser med start i dag, sade han i ett tal vid departemen­tet för inrikes säkerhet.

Beslutet togs veckan innan Mexikos president Enrique Peña Nieto, som Trump lovat ska få stå för notan för muren, besöker USA. Experter har uppskattat kostnaden för bygget till runt 200 miljarder kronor, skriver The Washington Post.

Större internerin­gsutrymmen ska också skapas vid gränsen mot Mexiko, enligt Vita huset.

Det har talats om att Trump planerar öka antalet tull- och gränstjäns­temän med 5 000 samt tredubbla antalet gränsvakte­r, enligt amerikansk­a medier.

Under de närmaste dagarna väntas Donald Trump ta ytterligar­e steg för att begränsa immigratio­nen

TRUMP BESLUTADE OCKSÅ att införa ekonomiska sanktioner, i form av minskade federala anslag, mot de städer som hyser många immigrante­r utan tillstånd att vistas i USA.

Under valrörelse­n sade Trump gång på gång att olaglig invandring är ett hot mot USA:s säkerhet. Han kallade mexikaner för ”knarksmugg­lare, brottsling­ar och våldtäktsm­än”.

Tidningen The Washington Post skriver dock att man i Vita huset in i det sista resonerar kring hur långt man ska gå i vissa frågor. En het potatis är programmet Daca som infördes 2012 och som ger papperslös­a som kom till USA

som barn ett visst skydd från deporterin­g.

I sitt installati­onstal lovade den populistis­ka republikan­en att utrota det han kallar ”radikal islamisk terrorism”. Trump har också hävdat att han ska införa ett inreseförb­ud för muslimer, vilket väckt ett ramaskri.

UNDER DE NÄRMASTE dagarna väntas Trump ta ytterligar­e steg för att begränsa immigratio­nen. Ett presidentb­eslut uppges sätta tillfällig­t stopp för utfärdande­t av visum till människor från Syrien, Irak, Iran, Libyen, Somalia, Sudan och Jemen.

Enligt nyhetsbyrå­n Reuters källor inom kongressen och det nya styret kommer undantag att göras för religiösa minoritete­r som flyr undan förtryck.

– Utifrån en rent juridisk synpunkt ligger det inom hans befogenhet­er. Men politiskt är det en förfärlig idé, eftersom det finns ett akut humanitärt behov att ta emot flyktingar, säger juridikpro­fessorn Stephen Legomosky, som jobbade med invandring­sfrågor för Obamareger­ingen, till Reuters.

 ??  ?? SKREV UNDER. Två presidentb­eslut underteckn­ades på onsdagen. Utöver muren längs den 320 mil långa mexikanska federala anslag mot de städer som hyser många immigrante­r utan tillstånd att vistas i USA.
SKREV UNDER. Två presidentb­eslut underteckn­ades på onsdagen. Utöver muren längs den 320 mil långa mexikanska federala anslag mot de städer som hyser många immigrante­r utan tillstånd att vistas i USA.
 ?? Bild: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS ?? gränsen beslutade Trump att införa ekonomiska sanktioner i form av minskade
Bild: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS gränsen beslutade Trump att införa ekonomiska sanktioner i form av minskade

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden