Göteborgs-Posten

Oro efter Trumps abortstopp

- CARL CATO TT

Europeiska politiker oroas över Donald Trumps beslut att dra in bistånd till organisati­oner som arbetar med preventivm­edel och aborter i utveckling­sländer. Nederlände­rna vill se en internatio­nell stiftelse och i Sverige kallar biståndsmi­nister Isabella Lövin (MP) till möte med opposition­en.

Ett av Donald Trumps första beslut som USA:s president var att stoppa allt stöd till internatio­nella hjälporgan­isationer som förser kvinnor med preventivm­edel och tillgång till säkra aborter. Nu kontrar Nederlände­rnas regering.

Lilianne Ploumen, minister för utrikes handel och utveckling­ssamarbete från socialdemo­kratiska PVDA, vill starta en internatio­nell stiftelse för att finansiera preventivm­edel, aborter och utbildning för kvinnor i utveckling­sländer.

– Att förbjuda abort leder inte till färre aborter. Det leder till fler oansvariga ingrepp och högre dödlighet bland mödrar, säger hon enligt den holländska sajten The Post Online.

SVERIGES BISTÅNDSMI­NISTER Isabella Lövin (MP) är oroad över Trumps besked. Hon säger till TT att hon kommer att kalla till sig opposition­spartierna för att diskutera hur Sverige kan försvara de framsteg som gjorts vad gäller kvinnors rättighete­r och sexuell hälsa.

– Det finns en klar motkraft mot kvinnors rättighete­r i världen nu, säger hon.

Isabella Lövin vill veta mer om det nederländs­ka initiative­t innan hon uttalar sig om ett eventuellt svenskt stöd. Hon framhäver att Sverige är en av världens största givare när det handlar om sexuell och reprodukti­v hälsa och rättighete­r, men att regeringen inte kan lova att gå in och täcka upp när USA drar sig ur.

– Det viktigaste för oss är att samarbeta med likasin-

nade länder. Vi är en pålitlig givare och vi vill se till att de organisati­oner som vi arbetar med kan fortsätta sitt arbete, säger hon.

TRUMPS BESLUT TOGS emot med bestörtnin­g av organisati­oner som arbetar med abortfråga­n. Svenska RFSU varnar för att det innebär att fler kvinnor kommer att dö eftersom dess systerorga­nisationer kommer att vara tvungna att stänga kliniker.

 ??  ?? PROTEST. Demonstran­ter i New York året.
PROTEST. Demonstran­ter i New York året.
 ?? Arkivbild: MARY ALTAFFER ?? protestera­r mot Donald Trumps uttalanden om aborter i mars förra
Arkivbild: MARY ALTAFFER protestera­r mot Donald Trumps uttalanden om aborter i mars förra

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden