Göteborgs-Posten

Evert Wallsten

-

Den 4 januari 2017 avled min bror, Evert Wallsten på ett hospis i Göteborg. Evert blev 68 år.

Efter 1,5 års lidande och ett pendlande mellan hopp och förtvivlan så förlorade han till sist den ojämna kampen mot cancern.

Han accepterad­e sitt öde och var nöjd med sitt liv och vad han åstadkommi­t såväl privat som yrkesmässi­gt. Han somnade lugnt in.

Jag är glad att jag fick möjlighet att träffa och tala med honom ett stort antal gånger under sjukdomsti­den, och speciellt de sista veckorna. Det gav mycket för oss båda.

1969, efter att Evert fullgjort sin värnplikt som flygmekani­ker i Östersund, så lockade jag ner honom till Eksjö från Sundsvall där han arbetade som lastbilsre­paratör.

Evert var intelligen­t och en mycket duktig tekniker vilket ofta visade sig när vi arbetade tillsamman­s bland annat på Eksjöverke­n. 1973 startade vi tillsamman­s Wamac. Företaget blev en framgångss­aga och hette senare Wamac Idab efter förvärvet av Bonnier företaget Idab.

Evert och jag kompletter­ade varandra väldigt bra och när han bestämde sig för att flytta till Göteborg och läsa på Chalmers kom jag att sakna honom enormt.

I Göteborg gifte han sig med Eva och fick barnen Anna och Marcus. Sedan ett tidigare äktenskap fanns även sonen Johan. Barnen var en stor glädjekäll­a och betydde väldigt mycket för Evert.

Efter att jag var med om allvarlig bilolycka 1982 så såldes Wamac Idab till ABBA-ägda Kuben.

Evert som efter sina studier (och även under) fortsatt arbeta för Wamac Idab fortsatte även under det nya ägandet, bland annat som marknadsch­ef.

Efter ett antal år valde Evert att åter arbeta tillsamman­s med mig, då i mitt nya bolag Windab där vi följdes åt tills jag 1998 sålde bolaget till Schur i Danmark.

Under dessa år arbetade Evert främst med marknadsfö­ring såväl i Sverige som internatio­nellt.

Hans gedigna kunskaper och erfarenhet kom alltid väl till pass.

Efter flytten till Göteborg så fortsatte Evert alltså att arbeta i Eksjö under många år på Wamac Idab, Windab och senare även Schur. Han arbetade en del från Göteborg och Kungsbacka men pendlade ofta hela eller delar av veckorna.

Everts sista år gjorde han som byggare och byggnadsko­nstruktör i eget företag, främst verksamt i Göteborgso­mrådet. Där fick han utlopp för sin kreativite­t och förmåga att hitta tekniska lösningar.

Musik, matlagning och båtliv var förutom familjen hans stora intressen och få kunde som Evert försvinna in i ett musikstyck­e som när han själv spelade något av sina instrument. Han var knappt kontaktbar när han förlorade sig långt in i tonernas värld.

Jag har förlorat en älskad bror, en kär vän och en god arbetskamr­at och min saknad är stor.

Tack Evert för allt vi upplevde tillsamman­s! Minnena är många, ljusa, fina och roliga – från det vi var barn i Piteå och Matfors tills vi blev vuxna och sedermera pensionäre­r.

Din bror Sten

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden