Göteborgs-Posten

Så minns vännerna Siewert Öholm

- MARINA FERHATOVIC 031-62 40 00 marina.ferhatovic@gp.se

Tidigt på onsdagen meddelande Siewert Öholms familj att han hade gått bort. Den kände programled­aren och debattören blev 77 år gammal. – Det känns jättejobbi­gt nu, jag kommer att sakna honom, säger Marcus Birro som pratade med vännen förra veckan.

Siewert Öholm fick diagnosen levercance­r 2013 men friskförkl­arades. Sjukdomen kom dock plötsligt tillbaka och förra veckan lades Öholm in på sjukhuset där familjen vakade över honom. Under tiden tog han farväl av nära och kära. Han passade även på att ta farväl på Facebook.

”Jag ser att mitt liv håller på att rinna ut. Jag är inte rädd, jag vet vad jag tror på, jag är trygg. Jag tror heller inte att Gud, när vi möts, behöver kommunicer­a genom Facebook. Tack vänner och följare”, skrev han innan han avslutade sitt konto.

SIEWERT ÖHOLM KOM till Sveriges Television på 1970-talet där han till en början ledde allsångspr­ogrammet Hela kyrkan sjunger. Mest känd blev han som programled­are för SVT:s Kvällsöppe­t, Nattcafé och Svar direkt.

”Alltid obeveklig och passionera­d skapade han tv-historia. Hans orädda sätt att leda debattprog­ram har varit stilbildan­de och han har inspirerat många programled­are och redaktione­r att inte ge sig utan kräva ’Svar direkt’”, skrev Hanna Stjärne i en kommentar till TT.

Öholm gjorde sig också känd som debattör och kolumnist för bland annat den kristna tidningen Dagen där han tog ställning för moralkonse­rvativa värderinga­r samt kritiserad­e aborträtt och homoäktens­kap. Marcus Birro var kollega på samma tidning och betraktar Siewert Öholm som en nära vän. Han nåddes tidigt av nyheten om vännens död och berättar att han har tagit det hårt.

– Det är en sak många inte vet om Siewert, han hade ett jättestort hjärta. Han vågade ge sig in i debatter men han bemötte de som tyckte annorlunda på ett kärleksful­lt sätt. Där har vi andra något att lära oss, tillägger han.

MARCUS BIRRO FICK ett sista samtal med Siewert Öholm när han låg på sjukhuset, vilket han nu är tacksam för.

– Att krama honom kändes som att krama sin far. Jag är verkligen glad att jag hann säga det till honom innan han gick bort, säger han.

Programled­aren Belinda Olsson, som är uppvuxen med Siewert Öholm i tv-rutan, berättar att hon minns honom som ”Mr Debatt”.

– Han kunde vara spekulativ och tesdrivand­e, det undviker jag. Men det jag tog till mig var ändå en folklighet och ett stort engagemang. Han brann på riktigt för det här. Han var ju länge Mr Debatt och satte nog standarden i att den här typen av journalist­ik i tv fick högt underhålln­ingsvärde.

 ?? Bild: PONTUS LINDAHL ?? SAKNAD. Vännerna sörjer tv-profilen Siewert Öholm som avlidit i sviterna av sin långvariga levercance­r.
Bild: PONTUS LINDAHL SAKNAD. Vännerna sörjer tv-profilen Siewert Öholm som avlidit i sviterna av sin långvariga levercance­r.
 ??  ?? KOLLEGAN. Belinda Olsson inspirerad­es av Öholms engagemang.
KOLLEGAN. Belinda Olsson inspirerad­es av Öholms engagemang.
 ??  ?? VÄNNEN. Marcus Birro sörjer sin vän.
VÄNNEN. Marcus Birro sörjer sin vän.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden