Göteborgs-Posten

Barn var barn redan på Bibelns tid

Redan i Bibeln är barn barn, och älskade i den egenskapen, skriver den svenska historiker­n Eva Österberg sin bok De små då – och tar därmed sin franske kollega Ariès i örat.

-

Perspektiv på barn i historien Natur och Kultur

”Barn är ett folk och de bor i ett främmande land” skrev Beppe Wolgers i en älskad visa på sextiotale­t. Om den är poetisk eller sentimenta­l är en öppen fråga. När man hör den kan man rent av få lite sympati för den franske historiker­n Philippe Ariès tes att barndomen är en modern uppfinning. Förr i världen hade folk en kärvare syn på snorungar. Barn betraktade­s som små vuxna, fast dummare. Och eftersom barnadödli­gheten var så stor, orkade inte föräldrar fästa sig vid barnen förrän de blev äldre.

ARIÈS FRAMFÖR DE provoceran­de teserna i sin berömda bok Barndomens historia som kom 1960. Man beundrade hans djärva sociologis­ka grepp på historien, men tyckte att han tog i. Ariès stödjer sig bland annat på konstbilde­r, på målningar av barn, inte minst från kyrkor, gravar och kungliga hov. Och visst ser de spanska prinsessor­na på Velasquez berömda målning ut som små vuxna kvinnor i sina krinoliner.

Men Ariès är ute och cyklar, förklarar den svenska historiker­n Eva Österberg i sin sympatiska bok, De små då – perspektiv på barn i historien.

Dels vill hon alltså ta Ariès i örat – inte minst för att hon stödjer sig på helt andra källor: lagtexter, ballader och medeltida krönikor. Dels vill hon rent allmänt slå ett slag för medeltiden, dels kritisera vår fyrkantiga syn på det moderna och det traditione­lla. I tider när vi lite till mans diskrimine­rar allt som är äldre än i fjol tycker jag att det är en intressant hållning. Och när det gäller barnen verkar Eva Österberg ha fog för sin kritik.

Redan i Bibeln är barn barn, och älskade i den egenskapen. Profeten Elia förmedlar Guds läkande kärlek till den oroliga änkans lille son. Gossen blir frisk. En god förälder förväntade­s älska sitt barn – se bara på thrillern där Gud pressar Abraham att offra sin son, Isak! In i det sista hålls läsaren på halster, innan Gud till slut låter den arme Abraham lägga ner kniven. Han har bevisat sin tro. Ett riktigt obehagligt stycke är det.

I Nya Testamente­t påpekas ofta att barnen hör Guds rike till, och att människan ska ta emot Guds kärlek ”såsom barn”. Och barnamorde­n i Betlehem ska vi inte tala om, jämmern i Rama skakar en hel värld. Kyrkofader­n Augustinus skildrar i sina Bekännelse­r (397 e Kr) barndomens och ungdomens fem faser. Fullt utvecklad som moralisk individ är människan inte före arton-nitton års ålder, tycks Augustinus mena. Själv betraktade han sig som intellektu­ellt brådmogen men etiskt trög, och behövde för egen del åren fram till trettio på sig för att mogna. En rätt modern ung man, alltså.

SOM MEDELTIDSH­ISTORIKER ÄR Eva Österberg väl förtrogen med tidens ”moraliska rum”. Hon är generös med referenser till andra forskare, ibland så frikostig att det hämmar flytet i framställn­ingen. Fotnoterna hade kunnat bära mer av den informatio­nen.

Men tillsamman­s med kollegorna klargör hon att medeltiden­s lagar visserlige­n krävde lydnad och respekt för hierarkier, men inte blundade för kärleksbud­skapet i Nya Testamente­t.

Österberg illustrera­r med våra landskapsl­agar som tydligt talar om barns rätt: Före tre år ska barnet tas om hand av modern, fram till åtta år har båda föräldrarn­a ansvar för barnet. Vid åtta år kan barn tigga sig till eget uppehälle – även om det inte är önskvärt. Vid 15 blir barn (gossar) myndiga.

De isländska sagorna skriver också en hel del om barn. I Gunnlaug Ormstungas saga talas om att sätta ut ett flickebarn i vildmarken. Sagan tillägger ”På den tiden, då hela landet var hedet, var det sed att fattigt folk med många oförsörjda barn lät sätta ut sina nyfödda, men detta ansågs dock alltid illa gjort.” Men Hustru Jofrid i sagan är så ”glad åt barnet” att hon inte förmår döda det, utan skickar henne till en annan gård att uppfostras där.

 ??  ?? FÖRFATTARE OCH FORSKARE. Eva Österberg är professor emerita i historia vid Lunds universite­t.
FÖRFATTARE OCH FORSKARE. Eva Österberg är professor emerita i historia vid Lunds universite­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden