Göteborgs-Posten

”Man kan jämföra med Sjarapova”

- ERIC HILMERSSON 031-62 40 52 eric.hilmersson@gp.se

Therese Johaug menar att hon litade på sin läkare och därmed är helt oskyldig till dopning. En inställnin­g som Anti-dopningsex­perten Arne Ljungqvist inte godkänner.

– Man kan inte vältra över ansvaret på någon annan, säger han.

Arne Ljungqvist, 85, var med och grundade anti-dopningsby­rån Wada och satt länge i styrelsen. I dag driver han en stiftelse som jobbar med samma frågor, och han säger sig ha stort förtroende för det norska anti-dopningsar­betet – och den process som nu pågår.

– Oh ja. Till skillnad från Sverige så har de ju en organisati­on (Antidoping Norge) som står fri från idrotten. Det har vi försökt få till stånd här, men tyvärr inte lyckats med än, säger han. NÄR DET GÄLLER utfallet av ”rättegånge­n” mot Johaug vill inte Ljungqvist spekulera.

– Det beror på graden av oaktsamhet, vilket ju är det de klargör nu. Det kan bli allt ifrån en fyra års avstängnin­g till en reprimand. Men eftersom det handlar om en steroid har jag svårt att se att det bara skulle bli en reprimand – någon form av straff kommer det att bli.

Johaug menar att hon är helt oskyldig och skyller på läkaren?

– Jag kan förstå att hon känner så, men man ska ha klart för sig att hon är en myndig person som har ansvar för vad hon stoppar i sig. Har man en förbjuden substans i kroppen – då är man ett dopningsfa­ll.

Tycker du att hon borde se sin egen roll i det hela mer?

– Det vill jag inte säga, men man kan ju jämför med vad Maria Sjarapova (avstängd för meldonium) sa: ”Jag tar på mig fulla ansvaret”. Det ska hon ju säga, man kan inte vältra över det ansvaret på någon annan. – SEDAN ÄR det ju en väldigt stor förutsättn­ing för alla idrottare att de har förtroende för människor i sin omgivning. Johaug har varit i en beroendest­ällning här och det kommer man att ta hänsyn till. Men hon kan inte fritas från ansvar.

Så det blir en bedömnings­fråga hur skyldig hon är?

– Ja, det är graden av oaktsamhet som ska bedömas. Man kan ju undra hur både läkaren och hon kunde missa varningste­xten, men då kommer frågor som om den syntes på tuben eller bara förpacknin­gen, och det är ju precis de här sakerna som de reder ut nu, säger Arne Ljungqvist.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON ?? FULLT FÖRTROENDE. Arne Ljungqvist litar på Antidoping Norge då de står helt fria från idrotten, en modell han vill ha i Sverige också.
Bild: CHRISTINE OLSSON FULLT FÖRTROENDE. Arne Ljungqvist litar på Antidoping Norge då de står helt fria från idrotten, en modell han vill ha i Sverige också.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden