Göteborgs-Posten

”Otroligt klantigt skött” menar Torgny Mogren

- PHILIP TROLLÉR 031-62 40 00 philip.troller@gp.se

Skidlegend­aren Torgny Mogren följer utveckling­en i Therese Johaug-härvan. Och han har sin bild klar. – Jag tror hon är oskyldig och att det här bara är så otroligt klantigt skött alltihop, säger han till GP.

Förhören angående det positiva dopingprov som Therese Johaug ertappades med i oktober inleddes under onsdagen. Svenske skidlegend­aren Torgny Mogren är en av många som följer utveckling­en i härvan.

– Min ståndpunkt i det här har hela tiden varit glasklar. Jag tror att hon är oskyldig.

I samband med utfrågning­arna framkom det att norskan ertappats med en låg halt av den anabola steroiden clostebol. Ett värde som, av experter, anses stämma överens med den förklaring Johaug har gett - om att hon fick i sig preparatet via en läppsalva.

– Det visar på att hon talar sanning. Jag tror det är läkaren som har klantat sig. Antingen är det så eller har han vetat om att det var dopingklas­sat men struntat i det. Chansat på att det inte skulle ge utslag någonstans eftersom det bara var tillfällig­t. Men jag kan inte för mitt liv förstå hur man kan chansa med något sådant.

Han fortsätter: – SEDAN ÄR du som aktiv visserlige­n ytterst ansvarig. Men om jag, när jag var aktiv, hade haft ett munsår som höll på och blödde och gjorde ont och min läkare hade gett mig en salva så kan jag vara ärlig och säga att jag hade tagit den utan att kontroller­a.

Inte minst i Sverige har Norge och Johaug fått utstå massiv kritik. Men Torgny Mogren delar inte den uppfattnin­gen.

– Jag förstår att det blir uppståndel­se. Men ja, det kanske rör sig om lite avundsjuka. Det är många som har velat sätta dit Norge. Dels för att de har varit så överlägsna men också för att de har rört sig i en gråzon när det gäller saker som de ger sina åkare. Och efter det här så har folk fått vatten på sin kvarn. Men jag är övertygad om att Norge inte fuskar och att det här bara var vansinnigt klantigt.

 ?? Bild: NILS JAKOBSSON ?? TROR PÅ JOHAUG. Torgny Mogren menar att han kunde ha gjort precis samma sak som Therese Johaug och litat på läkaren om han fått en läppsalva.
Bild: NILS JAKOBSSON TROR PÅ JOHAUG. Torgny Mogren menar att han kunde ha gjort precis samma sak som Therese Johaug och litat på läkaren om han fått en läppsalva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden