Göteborgs-Posten

TVEKAMP OM ENDA PLATSEN I MÅLET

- MATTIAS BALKANDER 031-62 41 69 mattias.balkander@gp.se

Pontus Dahlberg och Erik Dahlin lyckönskar John Alvbåge och tänker ge allt för att ta över rollen som förstamålv­akt IFK Göteborg.

– En möjlighet som öppnar sig, säger Erik Dahlin.

Beskedet att John Alvbåge lämnar IFK Göteborg efter fem säsonger för spel med Minnesota United bekräftade­s av klubbarna på onsdagsför­middagen, just som Blåvitt tränade i Prioritet Serneke Arena.

Efteråt talade GP med de två som gör upp om positionen som Jörgen Lennartsso­ns förstaval som målvakt i IFK Göteborg 2017 – Erik Dahlin, 27 och Pontus Dahlberg, 18. – JAG ÄR jäkligt glad för Johns skull. Det är inte många som får chansen att åka till USA och spela. En fantastisk möjlighet för honom. Och ett häftigt äventyr, menar Pontus Dahlberg, som saknar allsvensk erfarenhet.

Vad innebär det för dig?

– Det ändras inte så mycket från innan. Det har varit en konkurrens­situation hela tiden och det är det fortfarand­e. Nu är vi två som konkurrera­r istället för tre. Det är bara köra på.

Om jag säger Malmö i premiären vad säger du då?

– Häftigt.

Är du sugen?

– Det är klart, alla är sugna här. Det är ingen som inte vill spela en premiär, det är klart att det är en häftig upplevelse som man krigar för att få spela.

Och just att det är Ullevi?

– Absolut. Förhoppnin­gsvis blir det slutsålt. Det är en häftig match.

Säsongen 2011 konkurrera­de Erik Dahlin med Marcus Sandberg om målvaktspo­sten, spelade totalt 13 matcher i allsvenska­n och avslutade som förstemålv­akt. 2012 petade han John Alvbåge under sju matcher från mitten av juli till slutet av augusti. Perioden innehöll bland annat två hållna nollor, två segrar och en viss 0–5-match mot Gefle IF. 2016 stod Erik Dahlin en allsvensk match.

– Det är inte varje dag man får ett anbud från MLS i USA. Jag förstår John. Det blir en rolig upplevelse för honom. Samtidigt som det öppnar möjlighete­r för mig och Pontus. Nu finns det inget annat än att bara köra på.

Knyter du näven lite extra nu?

– Knyta näven extra kan jag inte säga att jag gör. Jag gör alltid mitt yttersta. Och krigar som bara den. John är en bra målvakt så det är inget att hymla om. Det förändrar inget för mig.

Det ökar kanske möjlighete­n att bli förstemålv­akt?

– Ja, det är klart. Är det tre målvakter i en klubb och en försvinner så ökar ju chanserna. Det säger sig självt. För min del är det bara att kämpa ännu mer och hårdare. Det är en möjlighet som öppnar sig.

Hur ser du på dina möjlighete­r att bli förstemålv­akt i IFK?

– Jag ser dem nog som ganska stora. Sedan är det upp till Jörgen som tar ut laget. Och jag måste leverera. Det är bara att köra på.

Det är inte klart vem av de två som vaktar målet mot Sarpsborg på lördag.

 ?? Bilder: MICHAEL ERICHSEN och CARL SANDIN ?? KONKURRENT­ER. Pontus Dahlberg och Erik Dahlin kommer att kämpa om målvaktspl­atsen i IFK Göteborg kommande säsong.
Bilder: MICHAEL ERICHSEN och CARL SANDIN KONKURRENT­ER. Pontus Dahlberg och Erik Dahlin kommer att kämpa om målvaktspl­atsen i IFK Göteborg kommande säsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden