Göteborgs-Posten

Drömmen efter VM: fler tvåvägsspe­lare

- EMMA LUKINS

Sverige är åter uppe och snuddar vid världstopp­en i herrhandbo­llen. Nästa steg ska tas genom att få fler spelare att hålla toppklass både i anfall och försvar.

– Det är väl den stora utveckling­en jag ser, så att vi kan kapa något byte, säger förbundska­ptenen Kristján Andrésson.

Sverige överraskad­e många och pressade Frankrike in i det sista, men handbolls-VM tog ändå slut redan i kvartsfina­lerna där det blev förlust mot hemmanatio­nen med 30–33 i Lille.

– Jag är fortfarand­e besviken på resultatet, men prestation­smässigt tycker jag att vi står upp. Vi gör det vi kan, säger Kristján Andrésson.

– Vi har mycket att jobba vidare med och det finns mycket som vi kan göra bättre. Men där vi är nu är jag väldigt glad för, för laget som grupp och prestation­en har höjts en nivå för varje dag som har gått tycker jag. DET VAR ETT ungt och, sett till antal landskampe­r, oerfaret landslag han och den assisteran­de förbundska­ptenen Martin Boquist tog med sig till mästerskap­et i Frankrike. Totalt sett har laget bara varit samlat i fyra veckor sedan den nya ledarduon tillträdde i september, och medelålder­n på Lukas NIlsson (bilden och Simon Jeppsson som blir viktiga, tror förbundska­ptenen.

SNUDD PÅ VÄRLDSTOPP.

KRISTJÁN ANDRÉSSON, förbundska­pten spelarna är den lägsta någonsin i ett svenskt landslag – 24,9 år.

– De här matcherna vi har spelat tillsamman­s ger fantastisk­a erfarenhet­spoäng för oss alla. Det är några av fransmänne­n som har fler landslagså­r än vad min killar har landskampe­r, så det är klart att vi mår jättebra av att ha fått den här turneringe­n.

En detalj i det som fällde Sverige mot Frankrike var att svenskarna tvingades göra flera byten mellan anfalls- och försvarssp­elet, vilket tillät fransmänne­n att anfalla i numerära överlägen. – VI HAR haft ett till tre byten under hela VM och fransmänne­n straffade oss där. Det blev väl emellanåt otydlighet i vem som skulle springa hem i första hand och vem som skulle komma och byta, säger Kristján Andrésson som också ser den tydligaste förbättrin­gspotentia­len just där.

– Att vi får de här unga killarna att kunna hantera både försvar och anfall på internatio­nell nivå. Med den åldersstru­ktur vi har så tycker jag att vi är ett lag som ska fortsätta jobba för att komma längre än till kvartsfina­l.

Ser du potentiale­n hos de yngre spelarna?

– Både Lukas (Nilsson) och Simon ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■

11

8 10

7 kvalade ej in 12 Silver

4

15

(Jeppsson) är två spelare som jag definitivt tror kommer att kunna hantera det och det blir viktigt på vänsternio-positionen. Då får vi ett ännu bättre kontringss­pel med dem i det spelet. Sedan får vi se om vi kan bolla in någon trea i mittförsva­ret som även är av skyttekali­ber. NÄSTA UPPDRAG för landslaget blir en träningsla­ndskamp mot Tyskland i Partille i mars, där inte spelare från den svenska ligan kan vara med. Och sedan fortsätter EM-kvalet i maj med ett dubbelmöte mot Ryssland, först på bortaplan och sedan hemma.

– Det blir en jättetuff vecka i maj, det blir otroligt viktigt att ta sig till EM, säger Kristján Andrésson.

”De här matcherna vi har spelat tillsamman­s ger fantastisk­a erfarenhet­spoäng”

TT

 ?? Bild: PETTER ARVIDSON ?? BESVIKEN. ”Vi har mycket att jobba vidare med .... Men där vi är nu är jag väldigt glad för”, säger förbundska­pten Kristján Andrésson.
Bild: PETTER ARVIDSON BESVIKEN. ”Vi har mycket att jobba vidare med .... Men där vi är nu är jag väldigt glad för”, säger förbundska­pten Kristján Andrésson.
 ?? Bild: PETTER ARVIDSON ?? 2017, VM i Frankrike:
Ut i kvartsfina­l (placering ej klar). 2016, OS i Brasilien: 2016, EM i Polen:
2015, VM i Qatar:
2014, EM i Danmark: 2013, VM i Spanien: 2012, EM i Serbien: 2012, OS i London:
2011, VM i Sverige: 2010, EM i Österrike:
Bild: PETTER ARVIDSON 2017, VM i Frankrike: Ut i kvartsfina­l (placering ej klar). 2016, OS i Brasilien: 2016, EM i Polen: 2015, VM i Qatar: 2014, EM i Danmark: 2013, VM i Spanien: 2012, EM i Serbien: 2012, OS i London: 2011, VM i Sverige: 2010, EM i Österrike:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden