Göteborgs-Posten

Svensk husmanskos­t som väcker känslor

”Vi bjöd in husmanskos­tambassadö­ren Stefan Ekengren för att skapa kastrullno­stalgi.”

- MIA GAHNE mia.gahne@ttspektra.se

Han är den där sorten som aldrig sitter still. Det liksom yr dill och ättika om honom. Och det dröjer inte många minuter efter att han klivit innanför tröskeln med sin utrustning förrän grytorna puttrar och köket fylls av dofter från mormors kök.

Det är just därför han är här, inbjuden till mitt provkök. Stefan Ekengren är aktuell med boken ”Husman - en kokbok av världens äldsta kock” (Natur & Kultur). Så himla lastgammal är han dock inte, blott 45, men matens rötter är desto äldre.

I BOKEN PRESENTERA­R han ”Alla de klassiska rätterna - och några bortglömda”, vilket också är den andra undertitel­n på boken. Vi får lära oss konsten och vikten av att gaffelmosa, hur man jobbar med köttfärs, lingonmat, söndagsste­k och så förstås – klassikern­a.

– Det är rätter som har en historia att berätta. Ängamat till exempel. Eller en enkel skysås med lite grädde – det väcker känslor hos oss. Och en tallrik ärtsoppa går ju bara rakt in i kroppen, liksom.

Vi är väldigt många där ute som älskar svenska husmanskos­trätter, men Stefan vill få oss att LAGA dem också. Det är inte alls lika många moderna svenskar som ställer sig och gör kåldolmar till vardags, för att inte tala om att svänga ihop en ostkaka till dessert.

STEFAN VILL FÖRA in husmansrec­epten i 2000-talet och har uppdaterat dem en aning. Rätterna är inte fullt lika stabbiga och feta som på Tore Wretmans tid (som han dock dyrkar). Men finessen och smakerna är desamma. Vilket gjorde succé bland annat när han höll integratio­nskurser, där personer från olika länder fick laga svensk husmanskos­t.

– Vi stekte Biff à la Lindström, picklade grönsaker, gravade lax, gjorde kåldolmar och lade in rödbetor. Och alla älskade kalopsen, varifrån i världen de än kom. Mat är ett viktigt sätt att komma in i samhället. Men det handlar förstås minst lika mycket om allt snack och surr. På slutet fick de ta med sina egna rätter och var så stolta att de höll på att spricka, säger han.

PRECIS SOM VI borde vara. Vår svenska husmanskos­t förtjänar att leva vidare. Långt in i framtiden. En kulturskat­t som är allas vårt ansvar att förmedla både till barn och barnbarn. Med eller utan gaffelmosa­d potatis och brunsås.

 ?? Bilder: JANERIK HENRIKSSON ?? KOKT KALV I DILL. Är en rätt som klår det mesta. Stefan Ekengren rekommende­rar att laga den på hel kalvbog med ben i stället för ”torrt och fettfritt tärnat kalvkött”.
Bilder: JANERIK HENRIKSSON KOKT KALV I DILL. Är en rätt som klår det mesta. Stefan Ekengren rekommende­rar att laga den på hel kalvbog med ben i stället för ”torrt och fettfritt tärnat kalvkött”.
 ??  ??
 ??  ?? NÄR KALVEN ÄR KLAR. Lägg kött och grönsaker på ett djupt fat fram till servering.
NÄR KALVEN ÄR KLAR. Lägg kött och grönsaker på ett djupt fat fram till servering.
 ??  ?? STEFAN EKENGREN. Vill sprida kunskapen om den svenska husmanskos­ten både till yngre och nyanlända.
STEFAN EKENGREN. Vill sprida kunskapen om den svenska husmanskos­ten både till yngre och nyanlända.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden