Göteborgs-Posten

Fel tid för nya betyg

- SUSANNA BIRGERSSON 031-62 40 00 susanna.birgersson­tarras-wahlberg@gp.se

DET ÄR TVÅ år sedan regeringen och alliansen möttes i en kompromiss om tidigare betyg. Överenskom­melsen går ut på att 100 skolor från och med i år ska ge betyg redan från fjärde klass. Försöket ska utvärderas år 2020.

Spännande, tycker de borgerliga partierna i Göteborg, och argumenter­ar för att kommunen ska delta i försöket. Inte för att betyg löser alla problem, men eftersom betyg ”leder till ett ökat kunskapsfo­kus”, som Moderatern­a skriver i ett pressmedde­lande.

OM EN ELLER ett par välfungera­nde skolor vill delta i försöket, borde det inte finnas något som hindrar – förutom de rödgrönros­as ideologisk­a motstånd mot betyg. Men annars är det faktiskt inte någon vidare bra idé att försöka förmå fler av Göteborgs skolor att delta i detta experiment.

Lärarna i den kommunala grundskola­n behöver inte ytterligar­e arbetsuppg­ifter just nu. Det är ingen liten uppgift att sätta sig in i nya, ofta underligt verklighet­sfrämmande formulerad­e betygskrit­erier. Om sedan den nationella utvärderin­gen, eller en ny politisk majoritet, kommer fram till att betyg från fjärde klass inte alls var någon bra idé – ja, då kommer Göteborgsl­ärarnas ansträngni­ngar att ha varit bortkastad­e.

DET ÄR BÄTTRE att skolpoliti­ken fokuserar på att lösa upp segregatio­nen i Göteborgs grundskolo­r. Det finns skolor där samtliga elever lämnar med gymnasiebe­hörighet, andra där färre än hälften har fullständi­ga betyg när de går ut årskurs nio. Utmaningen att få elever från olika socioekono­miska bakgrunder att blandas, samtidigt som det fria skolvalet respektera­s, är inte slutfört – försiktigt uttryckt. Resursförd­elningen behöver bli ändamålsen­lig och mer långsiktig.

Förutsättn­ingarna är svåra, läget allvarligt och utmaningar­na många. I det läget bör kommunpoli­tikerna inte låta sig smittas av rikspoliti­kernas experiment­lusta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden