Göteborgs-Posten

Fler pappamånad­er ökar jämställdh­eten

- Teresa Carvalho (S) Patrik Engström (S)

Aron Modig (KD) säger sig stå för en ökad jämställdh­et men ställer sig inte bakom några förslag som leder till detta, skriver Teresa Carvalho (S) och Patrik Engström (S).

Föräldrafö­rsäkringen, 9/1 Fler reserverad­e månader i föräldrafö­rsäkringen får fler pappor att ta ett större ansvar för familjeliv­et. Det bidrar till mer jämställda villkor på arbetsmark­naden, men det handlar också om barns rätt till sina föräldrar. Så utvecklar vi den svenska modellen.

Det har visat sig mycket framgångsr­ikt att reservera månader för respektive förälder. När den första reserverad­e månaden infördes 1995 ökade andel pappor som tog ut föräldrale­dighet. Så skedde även 2002 när den andra månanden reserverad­es. Att påstå att samma ökningstak­t skulle ske utan att månader reserveras är naivt.

Väljer att raljera

Varken kvinnor eller män ska behöva välja mellan föräldrask­ap och arbete. Därför har Försäkring­skassan fått i uppdrag att arbeta för ett mera jämställt uttag, bland annat genom några filmer där problemati­ken sätts i fokus på ett tydligt sätt. Aron Modig väljer att raljera över detta i stället för att lyfta det viktiga huvudbudsk­apet – att män behöver vara mer närvarande i familjeliv­et än de är i dag.

För att långsiktig­t minska ojämlikhet­en mellan kvinnor och män behöver män ta ett större ansvar för familjen. På så sätt stärks kvinnors ställning i arbetslive­t som också bidrar till en bättre pension. Här behöver männen stöd för att ta ut en längre föräldrale­dighet än vad normen på många arbetsplat­ser i dag medger. Menar Aron Modig att det är acceptabel­t att kvinnor har sämre förutsättn­ingar ekonomiskt?

Vi anser att både män och kvinnor skulle vinna på att fler pappor förbättrar sin relation till barnen genom att ta ut en större andel av föräldrale­digheten.

På uppdrag av Försäkring­skassan genomförde Sifo i höstas en attitydund­ersökning kring vuxnas relation till sina föräldrar. Av de svarande anger endast tio procent att de ringer sin pappa i första hand när de har något särskilt de vill berätta, medan cirka 50 procent ringer sin mamma.

Att få möjlighet att på ett tidigt stadium knyta an och bygga en grund för en livslång nära relation är viktigt både för barnen och föräldrarn­a. Barn har rätt till båda sina föräldrar.

ledamöter riksdagens socialförs­äkringsuts­kott

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden