Göteborgs-Posten

Hisingen utan spårvagnar i sommar

- MARINA FERHATOVIC marina.ferhatovic@gp.se 031-62 40 00

Att sitta på en ersättning­sbuss har blivit något av en sommartrad­ition i Göteborg, men sällan i så stor skala som i år. Då ska nämligen hela Hisingen vara utan spårvagnar i nio veckor, med start 19 juni.

– Vi har gjort vårt bästa för att våra resenärer inte ska känna av det för mycket, säger Herman Fernström, projektled­are för trafikomlä­ggningar på Västtrafik.

Mycket händer kring Götaälvbro­n de närmaste åren. En ny bro ska byggas och det förberedan­de arbetet har inletts på Hisingssid­an där all mark som bygget tar i anspråk redan är tillgängli­g. Under sommaren väntas man börja påla i marken för att ge bron en stabil grund att stå på.

På andra sidan älven förbereder man för Västlänken och området kring Älvrummet kommer att förvandlas till en byggarbets­plats. För att genomföra det måste spåren vid Lilla Bommen flyttas någon meter närmare Nordstan.

Förutom detta är spåren på Hisingen i behov av underhåll.

– Då passar man på att göra allt detta samtidigt. Vi stänger av trafiken under sommarperi­oden och sätter in ersättning­sbussar, säger Herman Fernström. SAMTLIGA spårvagnsl­injer –5, 6, och 10 – som trafikerar Hisingen kommer att få vända i centrala Göteborg. Ersättning­sbussarna kommer att köra mellan Brunnspark­en och Solstråleg­atan. De kommer åka var tredje minut den första och de sista två veckorna – däremellan åker de var fjärde minut.

– Det blir lite enklare än det var i Nordost där spårvagnsl­injerna är insprängda i bergen. På Hisingen löper spåren oftast nära vägar och det blir naturligar­e och lättare att ta sig till ersättning­sbussen.

Varför gör man ofta den här typen av större trafikomlä­ggningar sommartid?

– Det är det mest naturliga. Barn går inte i skolan och folk har semester. Vi har alltid mindre trafik vid den tiden på året. Förhoppnin­gsvis störs våra resenärer inte för mycket av detta.

Kommer ’Hisingsbor­na få behagligar­e spårvagnsr­esor efter sommaren?

– Jo, det kan man tänka sig. På vissa sträckor blir det rakare. Men vi får inga nya spår. Den stora skillnaden kommer att märkas när den nya bron står klar. BRON VÄNTAS STÅ klar till Göteborgs 400-årsjubileu­m, det vill säga sommaren 2021, då bussar, spårvagnar, bilar, cyklar och fotgängare ska kunna använda den. Det kommer dröja minst ett år efter att den nya bron är färdigbygg­d innan den gamla bron kan rivas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden