Göteborgs-Posten

YUUSUFS MÖRDARE TROS VARA AVLIDEN

NYHETER: För ett halvår sedan dog 8-årige Yuusuf när en handgranat kastades in i en lägenhet. Polisen har haft en huvudmisst­änkt, men den personen avled innan polisen hann göra ett gripande.

- PETER LINNÉ peter.linne@gp.se 031-62 41 79

Det var den 22 augusti i fjol som en sprängladd­ning detonerade på Dimvädersg­atan i Biskopsgår­den.

Inne i trerummare­n befann sig många människor, däribland lille Yuusuf som var där för att besöka anhöriga. POJKEN VAR SLÄKTING till livstidsdö­mde Ahmed Warsame, 25, som fälldes för inblandnin­g i restaurang­skjutninge­n på Vår Krog & Bar. ANGREPPET TOLKADES SOM en tydlig hämndaktio­n för den händelsen.

– Vi har under utredninge­n haft en skäligen misstänkt person. Bevisninge­n, inte minst den tekniska, var enligt min uppfattnin­g såpass bra att den hade räckt för häktning och åtal. Men den mannen är alltså numera död, förklarar kammaråkla­gare Stina Lundqvist.

I vilket sammanhang dog han?

– Den frågan vill jag inte kommentera, säger åklagaren.

Enligt vad GP erfar avled mannen som en konsekvens av ett brott begånget mot honom.

Polismästa­re Robert Karlsson, chef för kriminalpo­lisen, är noga med att poängtera att det handlat om misstankar. Ingenting annat.

– Ingen är dömd. Men vi hade kommit väldigt långt i det här ärendet. Vi har satsat oerhört stora resurser på att lösa mordet på Yuusuf. Och då är det förstås lite besvärande för förundersö­kningen att vi hamnade i den här situatione­n.

Betyder detta att arbetet stannat av eller åtminstone bromsats?

– Nej, för alla målsägande­n är det viktigt att vi fortsätter i oförminska­d skala. Detta är ingenting som en ensam kille suttit hemma och planerat och därefter genomfört på egen hand. Här finns kanske en anstiftare, en organisatö­r och flera individer som har haft olika roller. Vår målsättnin­g är att alla som medverkat ska lagföras, konstatera­r Robert Karlsson.

Hur nära var ni att gripa den nu avlidne?

– Det vågar jag inte svara på. Bevisbilde­r och misstankar växer fram successivt. YUUSUFS PAPPA, ABDIWAHID Warsame, har haft regelbunde­n kontakt med polisen i Göteborg.

– Jag pratade med polisen för ungefär två veckor sedan och då sa de att de fortfarand­e utredde vem som låg bakom explosione­n. Min önskan är att polisen fångar de som har gjort det här, säger han.

Enligt åklagare Stina Lundqvist har utredninge­n efter bomben på Dimvädersg­atan bedrivits parallellt med ett liknande attentat på Klarväders­gatan, den 5 september.

Då slängdes en sprängladd­ning upp på en balkong där det bor en helt oskyldig pensionär.

Måltavlan var – enligt polisen – en yngre man som ingått i ett nätverk från Norra Biskopsgår­den, samma gäng som Ahmed Warsame påstås ha tillhört.

Även en tredje explosion kan knytas till konflikten mellan grupper från stadsdelen­s olika geografisk­a områden. Det gäller handgranat­en mot ett vardagsrum­sfönster på Vårvädersg­atan, den 15 december.

Den var sannolikt riktad mot en tonåring, som figurerat i utkanten av kriminella miljöer.

– Vi tror att det var samma gärningsmä­n vid dessa tre tillfällen, att det är personer kopplade till Södra Biskopsgår­den, säger Stina Lundqvist. EFTER DE TRE granatatta­ckerna har förhålland­ena i Biskopsgår­den förändrats en aning. Flera förgrundsf­igurer i de senaste årens strider sitter i fängelse eller häkte.

De senaste uppgörelse­rna har snarare rört sig om väpnade konfrontat­ioner inom ett och samma gäng, snarare än mellan de konstellat­ioner som historiskt är fiender.

Två unga män sitter i det sammanhang­et häktade, misstänkta för det så kallade juldagsmor­det på Blidväders­gatan.

Ytterligar­e en har varit anhållen för anstiftan, men släppts.

 ?? Bild: ANDERS YLANDER ?? INGEN DÖMD. Polisen var nära ett gripande – en person som var skäligen misstänkt för granatatta­cken har nu avlidit.
Bild: ANDERS YLANDER INGEN DÖMD. Polisen var nära ett gripande – en person som var skäligen misstänkt för granatatta­cken har nu avlidit.
 ??  ?? YUUSUF WARSAME.
YUUSUF WARSAME.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden