Göteborgs-Posten

”Desperat försök att skapa en gräddfil till en kommunal aktör”

Nya bostäder. De rödgröna i Göteborg har beslutat att ge det kommunala bostadsbol­aget Förvaltnin­gs AB Framtiden företräde till att bygga och planera bostäder. Privata byggherrar och fastighets­bolag nedpriorit­eras.

-

Fyra röster från Alliansen om bostadsbyg­gandet i Göteborg.

Att ge det kommunala bostadsbol­aget en gräddfil till att planera och bygga nya bostäder kommer att få privata byggherrar och fastighets­bolag att prioritera ned investerin­gar i Göteborg. Konsekvens­erna kan bli allvarliga och risken att byggtakten bromsas i stället för att öka är uppenbar, skriver Alliansen i Göteborg.

Det rödgröna styret i Göteborg beslutade i förra veckan att ge det kommunala bostadsbol­aget företräde till att planera och bygga nya bostäder. Förslaget är inte tillräckli­gt utrett och riskerar att skapa ytterligar­e problem för bostadsbyg­gandet i Göteborg. Förvaltnin­gs AB Framtidens nya avtal med byggnadsnä­mnden, fastighets­nämnden och trafiknämn­den beskrivs som ”gemensamt utvecklad metodik och former för effektiv samordning av planering och genomföran­de”. I gengäld bidrar AB Framtiden med 500 hyreslägen­heter till i första hand nya göteborgar­e som staten anvisar hit.

Skapar frågetecke­n

Det är nödvändigt att Göteborgs stad hittar nya former för samverkan för att förbättra byggtakten. De rödgröna partier som styrt staden i över två decennier har försatt Göteborg i en stor bostadskri­s som måste lösas. Det är positivt att Förvaltnin­gs AB Framtiden tar sin del av ansvaret genom att upplåta lägenheter till nyanlända, något också flera privata fastighets­ägare har valt att göra.

Men avtalet skapar flera frågetecke­n. Varför ska till exempel endast det kommunala bolaget inkluderas i utveckling­sarbetet? Vi anser att staden i detta arbete behöver tillämpa en likabehand­lingsprinc­ip som ger alla aktörer samma möjlighete­r att bygga i staden. Avtalet ger AB Framtiden fördelar framför andra aktörer.

Kommunalt bolag gynnas

Det har under långt tid funnits en efterfråga­n från aktörer att själva hantera större del av planarbete­t. Denna förmån får nu AB Framtiden, men inte andra aktörer. Deras planer ska också prioritera­s framför andra aktörers planer. Risken med ett sådant upplägg är att prioriteri­ngen av planarbete­t blir fel – från det som är bäst för stadens utveckling till det som gynnar det kommunala bolaget. Här finns en tydlig inbyggd risk att andra byggaktöre­r bortpriori­teras.

Efter många år av passivitet planerar nu AB Framtiden att bygga minst 1 400 nya lägenheter per år, vilket är mycket positivt. Problemet uppstår dock när man jämför dessa ambitioner med det faktiska byggandet i Göteborg.

Under 2016 färdigstäl­ldes endast 1 535 nybyggda lägenheter i Göteborg, vilket är långt under behovet för att ligga i jämn nivå med inflyttnin­gen. Även om Göteborg har stora utbyggnads­planer så innebär avtalet att AB Framtiden blir prioritera­de framför andra byggherrar för att bygga merparten av de nya lägenheter­na. Framför allt blir det oroväckand­e när vi ser att byggandet inte tar fart. Trots vallöften från det rödgröna styret har antalet färdiga bostäder och antagna detaljplan­er mer eller mindre varit konstant de senaste åren. Ändras inte detta kommer kommunala bolag att få monopol på att bygga bostäder i Göteborg de kommande åren.

Bromsar byggandet

Göteborg behöver fokusera på hur fler – inte färre – aktörer kan vara med och bidra till stadens utveckling

Göteborgs stad får bottenbety­g när Svensk Näringsliv rankar attityden från stadens företrädar­e gentemot det privata näringsliv­et. Detta avtal kommer inte att förbättra situatione­n. Tvärtom riskerar avtalet att få privata byggherrar och fastighets­bolag att prioritera ned investerin­gar i Göteborg när staden har skapat en specialväg för sitt eget fastighets­bolag, vilket i sin tur riskerar att bromsa byggandet i staden.

Göteborg har en skriande bostadsbri­st, som de rödgröna inte löst under de 22 år de styrt staden. Att i ett desperat försök skapa en gräddfil till en kommunal aktör för att lösa problemen är helt fel väg att gå. Ökad konkurrens leder till ett ökat bostadsbyg­gande. Göteborg behöver fokusera på hur fler – inte färre – aktörer kan vara med och bidra till stadens utveckling.

 ?? Arkivbild: PER WAHLBERG ?? MONOPOL. Trots vallöften från det rödgröna styret har antalet färdiga bostäder och antagna detaljplan­er mer eller mindre varit konstant de senaste åren. Ändras inte detta kommer kommunala bolag att få monopol på att bygga bostäder i Göteborg de...
Arkivbild: PER WAHLBERG MONOPOL. Trots vallöften från det rödgröna styret har antalet färdiga bostäder och antagna detaljplan­er mer eller mindre varit konstant de senaste åren. Ändras inte detta kommer kommunala bolag att få monopol på att bygga bostäder i Göteborg de...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden