Göteborgs-Posten

Grönt, närodlat, interkultu­rellt slöserifia­sko

- MATHIAS BRED 0HGDUEHWDU­H S§ OHGDUUHGDN­WLRQHQ é PDWKLDV EUHG#JS VH

PROJEKTET ”STADSLANDE­T GÖTEBORG” har definitivt hjälpt till att sätta staden på kartan. Under den gångna veckan har kommunens projekt, som delvis finansiera­ts med EU-pengar debatterat­s flitigt i medierna. Kamelerna hjälpte onekligen till att skapa uppmärksam­het. Men den stora nyheten är ju den som Charlie Karlsson, professor emeritus i nationalek­onomi, påpekade i GP på torsdagen: Nämligen att ett kommunalt bolag gödslat ut pengar i ett projekt som aldrig kommer att kunna utvärderas. Målen är för luddigt formulerad­e för att medborgarn­a någonsin ska få svar på om deras pengar gjorde nytta. HUR PROJEKTET KUNNAT bli verklighet är inte helt omöjligt att förstå. Det finns en hel projektind­ustri i Sverige. Särskilt förorter med problem – som de i nordöstra Göteborg – antas må bra av projekt. Kanske är det ett slags mänskligt önsketänka­nde. När politiker inte förmår att tillhandah­ålla grundlägga­nde samhälleli­g service är det skönt att kunna sätta sitt hopp till att något kreativt projekt som kanske kan vända utveckling­en. Projektvär­lden har sitt eget symbolsprå­k. När det gäller Stadslande­t har de som velat se projektet förverklig­as inte tagit några risker. I rapporten som finns tillgängli­g på nätet är det närmast full kåk med modeord. Grönt, närodlat, internatio­nellt, interkultu­rellt, turism, modernt, ekologiskt och hållbart. Det måste vara svårt att säga nej till någon som i ett slag vill verka för integratio­n, företagand­e och miljö.

Nästan inget av det projektet vill pröva, stödja eller lyfta fram är heller sådant som man har någon anledning att vara emot. Alla förslag är goda i sig. Vem vill inte se fler gröna mötesplats­er, omges av djur och äta bättre mat och vem vill inte att människors erfarenhet­er ska tas tillvara och att stad och land ska stärka varandra? MEN FRÅGAN SOM måste ställas när det handlar om medborgarn­as pengar är förstås om de kan komma göra bättre nytta någon annanstans, och om det verkligen är ett allmänintr­esse som gynnas. Det måste finnas en möjlighet till varaktiga resultat annars finns det många andra skriande behov i den kommunala apparaten.

”Varje förslösad skattekron­a är en stöld från folket ”ska folkhemssk­aparen Gustav Möller ha sagt. Det är inte direkt den devis som Göteborgs kommun eller dess många kommunala bolag förknippas med. Projektet ”Stadslande­t Göteborg” blir tyvärr ytterligar­e ett exempel på hur Göteborgs politiker är oaktsamma med medborgarn­as pengar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden