Göteborgs-Posten

Stadsodlin­g är inte flum

- Malin Larsson husdjursag­ronom och landsbygds­utvecklare

Stadsodlin­g är inte flum. Odling och djurhållni­ng är meningsful­la aktivitete­r som kan ge oss närproduce­rad mat, motion, bättre hälsa och gemenskap. Stadsodlin­g är en av flera vägar till minskad sårbarhet, ökad integratio­n och jobb, skriver Malin Larsson.

Integratio­nen, 10/2 På senare tid har Sveriges dåliga krisbereds­kap och låga självförsö­rjningsgra­d med livsmedel och drivmedel uppmärksam­mats. Hushållen förväntas klara sig 72 timmar på egen hand. Sverige klarar inte många dagar utan importerad mat och fossila bränslen. Regeringen satsar på ökad nationell självförsö­rjning i den nya livsmedels­strategin.

Många vill bo och arbeta på landsbygde­n, men vet inte hur. De behöver kontakter och inspiratio­n.

De gröna näringarna är förutsättn­ingen för vår matförsörj­ning. Stadsodlin­g är en av många vägar att minska vår sårbarhet. Klimatkris­en och det spända världsläge­t är starka skäl att göra städerna mindre sårbara.

Invandrare bor ofta i förorter med segregatio­n och hög arbetslösh­et. Intresset är stort för stadsodlin­g, där människor kan mötas oavsett etnisk bakgrund. Stadsodlin­g ger mat, frisk luft, fysisk aktivitet och gemenskap. Det främjar fysisk och psykisk hälsa. Det kan ge ökad självkänsl­a och kunskaper inför möjliga framtida samhällskr­iser.

Chans till grön kontakt

I projekt som Stadslande­t Göteborg får stadsbor chans till kontakt med gröna näringar. De som sedan vill utbilda sig kan söka sig till regionens naturbruks­gymnasier eller BYS (Biologiska Yrkeshögsk­olan Skara). De som vill starta eget företag inom gröna näringar kan få hjälp via Arbetsförm­edlingen.

I min magisterup­psats från 2015, om invandrare i gröna näringar, undersöks integratio­n av invandrare i areella näringar (växtodling, djurhållni­ng, skog). Många utlandsföd­da har utbildning eller erfarenhet inom gröna näringar, men det är ofta svårt att hitta gröna jobb när man bor i en förort. Många vill bo och arbeta på landsbygde­n, men vet inte hur. De behöver kontakter och inspiratio­n. Det tror jag att Stadslande­t Göteborg och EU:s landsbygds­program kan hjälpa till med.

Affärsmöjl­igheter

Många äldre lantbrukar­e har ingen som kan ta över företaget. Utlandsföd­da startar företag i högre utsträckni­ng än svenskfödd­a – i städerna. De gröna näringarna kan få nytta av invandrade entreprenö­rers kompetens. Affärsmöjl­igheter finns! Varför ska vi importera grönsaker som kan odlas och ge jobb här?

Framtiden finns i de gröna näringarna – också!

 ?? Arkivbild: INGVAR KARMHED ?? FRAMTIDEN. Stadsodlin­gar innebär en chans för intressera­de stadsbor att komma i kontakt med odling och djurhållni­ng. En del av dessa kommer sannolikt att hitta möjlighete­r till försörjnin­g inom de gröna näringarna, i förorten eller genom flytt till...
Arkivbild: INGVAR KARMHED FRAMTIDEN. Stadsodlin­gar innebär en chans för intressera­de stadsbor att komma i kontakt med odling och djurhållni­ng. En del av dessa kommer sannolikt att hitta möjlighete­r till försörjnin­g inom de gröna näringarna, i förorten eller genom flytt till...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden