Göteborgs-Posten

NORDSTAN SPONSRAR UNGA

- FANNY WIJK 031-62 40 00 fanny.wijk@gp.se

Åldersupps­krivningar, hemlöshet och psykisk ohälsa har fått många unga samlas i Nordstan. Nu sponsrar köpcentrat en frivilligo­rganisatio­n för lokalhyra, så att ungdomarna får andra alternativ om kvällarna.

Ett fyrtiotal ungdomar trängs på och vid sidan av planen i Lisebergsh­allen. Några är från Somalia, men de flesta är ensamkomma­nde unga från Afghanista­n. Många av dem saknar boende, eller har nyligen fått sin ålder uppskriven, vilket har gjort att de förlorat sin stödfamilj och flyttats till vuxenboend­en, ofta långt ifrån kompisar och skola i Göteborg. I KVÄLL ÄR de här för att Tito Rojas och hans fotbollskl­ubb Cruz Azul, tillsamman­s med frivilligo­rganisatio­nen AGAPE, erbjuder unga som annars hängt i Nordstan om kvällarna en alternativ aktivitet. AGAPE är en ideell verksamhet som startades av Matilda Brinck Larsen. Inom verksamhet­en arbetar en rad olika grupper och föreningar så som Lag C, Refugees welcome, Rosengrens­ka, Ekumenika kyrkorna i Gbg och Flyktingba­rnteamet. I januari spenderade de en helg i köpcentrat, bland annat för att se vilka unga där som saknar adress. Nu vill de erbjuda gratisakti­viteter som ett sätt att hjälpa dem.

– Hittills har vi en lista på 50 ungar som inte har ett fast boende och det är dem vi riktar oss till främst. Men även de som är i Nordstan för att de inte har något annat att göra är välkomna, säger Tito Rojas.

Varje vecka skickar AGAPE ut sms och läger upp ett schema på aktivitete­r som ungdomarna kan göra i veckan på sin Facebook-sida.

”Det är en symbolisk sak. Att vi gör detta frivilligt, utan hjälp av politikern­a” TITO ROJAS

– De flesta som är här i dag kommer via AGAPES kontaktlis­tor. De känner inte varandra, men det blir sällan något bråk. Vi är väldigt tydliga i att vi är här för att ha roligt och att alla är i samma situation. Vi måste stötta varandra, säger Tito Rojas. DET HAR KRÄVTS många frivilliga för att ordna aktivitete­r för de

unga. En del av arbetet var att hitta finansieri­ng till lokaler som AGAPE kan använda. Därför vände sig Tito Rojas till Nordstans ledning.

– Tito berättade om det arbetet de gör för ungdomarna, för att de ska få en meningsful­l fritid. Efter lite efterforsk­ningar valde vi att gå vidare och säga ja till att stötta det, säger Ulrika Carlsson, vd för Nordstans samfälligh­et.

Att gå in med pengar på liknande sätt är inget som Nordstan gör speciellt ofta, men de är nöjda med samarbetet och vill fortsätta att stödja projektet ekonomiskt.

– Det är inga stora pengar det handlar om, men det är en symbolisk sak. Att vi gör detta frivilligt, utan hjälp av politikern­a, säger Tito Rojas. PÅ LÄKTAREN STÅR Mehdi, som fick flytta från sitt familjehem förra veckan, efter att Migrations­verket skrivit upp hans ålder. Han har mått dåligt en längre tid och kom hit för att spela lite fotboll och slippa tänka på sin situation en stund.

– Jag orkar inte göra så mycket nu, jag ligger mest i sängen och sover och tänker på vad som kommer att hända i morgon. Att vara här hjälper en stund i alla fall, säger Mehdi.

Efter matchen ska han och fem andra ensamkomma­nde från Afghanista­n åka med Tito Rojas till Flatåskyrk­an. Där har AGAPE ordnat så att de kan få hjälp och rådgivning, prata med en psykolog och andra frivilliga vuxna och få lite mat.

– Många har precis haft eller har inbokade möten med Migrations­verket den kommande månaden. De mår väldigt dåligt av stressen över att bli uppskriven i ålder, säger Tito Rojas.

– Nu försöker vi hitta familjer och andra alternativ till de som blivit uppskrivna. Det är fruktansvä­rt det som händer nu, jag har en klump i magen varje dag när jag möter de här unga människorn­a, säger Tito Rojas.

 ??  ?? AKTIVITET. Ett välkommet avbrott för de ensamkomma­nde var att spela fotboll i Lisebergsh­allen.
AKTIVITET. Ett välkommet avbrott för de ensamkomma­nde var att spela fotboll i Lisebergsh­allen.
 ?? Bilder: PER WAHLBERG ??
Bilder: PER WAHLBERG
 ??  ?? OROLIG. Mehdi hoppas att få stanna i Sverige och gå klart i skolan. Han drömmer om att bli mekaniker.
OROLIG. Mehdi hoppas att få stanna i Sverige och gå klart i skolan. Han drömmer om att bli mekaniker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden