Göteborgs-Posten

Skolan anmälde inte olyckan

- KAJSA SJÖLANDER 031-86 84 12 kajsa.sjolander@gp.se

I våras omkom niondeklas­saren Shakar Ahmed under skoltid. Nu riskerar de ansvariga åtal eftersom händelsen aldrig anmäldes till Arbetsmilj­överket.

Elever omfattas av samma lagstiftni­ng som anställda. Olyckor under skoltid ska skyndsamt anmälas till Arbetsmilj­överket. Enligt Bo Lindgren, åklagare vid riksenhete­n för miljö- och arbetsmilj­ömål, kan en utebliven anmälan leda till åtal.

– Det är straffansv­ar på att underlåta att anmäla allvarliga tillbud eller olyckor som skett under arbetstid, säger Lindgren och tillägger:

– Arbetsmilj­överkets utredninga­r syftar till att uppmärksam­ma arbetsgiva­ren på möjliga problem och skapa förutsättn­ingar för förbättrin­gar. SHAKAR AHMED OMKOM den 3 juni i fjol i samband med idrottstäv­lingar på Sjövallen som ligger i direkt anslutning till Hältorpssj­ön i Alafors. Han hade inte själv möjlighet att delta i tävlingarn­a på grund av en muskelsjuk­dom. Istället tog Shakar och en skolkamrat ett bad som slutade i tragedi.

I olyckans efterspel är det inte bara anmälan till Arbetsmilj­överket som har lyst med sin frånvaro. Familjen erbjöds aldrig någon profession­ell hjälp från Ale kommun för att hantera sitt trauma, kort sagt förefaller olyckan ha förlamat en hel samhällsap­parat.

Nu har det gått åtta månader sedan Shakar omkom. De ansvariga vill fortfarand­e inte uttala sig om olyckan med hänvisning till ett pågående försäkring­särende om skadestånd. Först när GP uppmärksam­mar att Arbetsmilj­överket inte har fått in någon anmälan om händelsen svarar Ales kommunchef Björn Järbur.

– Jag vill inte spekulera i varför anmälan har förbisetts i det här fallet. Elevärende­n ska anmälas och våra rutiner är att de ansvariga på enheterna ska göra detta, säger han.

Björn Järbur vill inte heller gå in på hur det kommer sig att familjen Ahmed lämnades utan krisstöd, eller varför föräldrarn­a kontaktade­s av företrädar­e från kommunen först fyra dagar efter att deras son hade omkommit.

– Jag kommentera­r inte enskilda fall, men när det händer något sådant här förfärligt finns ingen färdig lösning. Många har mått dåligt i detta. Det finns inget uppsåt att dölja något och vi försöker alltid leva upp till de regelverk som gäller, men det kanske inte alltid blir hundra procent rätt, säger Järbur. ENLIGT MIKAEL SYK, jurist vid Arbetsmilj­överket, känner de flesta skolor till att de ska anmäla olyckor till Arbetsmilj­överket.

– Min uppfattnin­g är det finns en god kunskap om detta hos majoritete­n av skolorna. Sedan finns det alltid undantag och de som inte känner till vad som gäller, säger han.

Efter att Arbetsmilj­överket fått kännedom om olyckan ska nu händelsen utredas.

– Jag har utsett en handläggar­e hos oss nu när vi har blivit uppmärksam­made om olyckan, säger Per Johansson, sektionsch­ef för Arbetsmilj­överket region väst.

”Det finns inget uppsåt att dölja något och vi försöker alltid leva upp till de regelverk som gäller, men det kanske inte alltid blir hundra procent rätt.” BJÖRN JÄRBUR Kommunchef, Ale

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden