Göteborgs-Posten

Ny influensav­åg är på intågande

- HAMPUS DORIAN 031-62 40 00 hampus.dorian@gp.se

Nu är det värsta över, kanske du tänker. Icke, säger Folkhälsom­yndigheten. En ny influensav­åg, mer vinterkräk­sjuka och mycket höga nivåer av RS-virus lyder prognosen för de närmsta veckorna. – Det blir en andra topp, säger epidemiolo­gen AnnaSara Carnahan.

Många svenskar har legat hemma med influensa under vintern och fler ska det bli. Folkhälsom­yndigheten går nu ut och varnar för ett nytt utbrott.

– Influensas­äsongen kom igång ovanligt tidigt, redan i november med en topp runt jul. Nu ökar aktivitete­n främst i Götaland och delar av Svealand. Det blir en andra topp, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolo­g på Folkhälsom­yndigheten, till SVT. KANSKE LÄGE ATT vaccinera sig? Ingen idé – det är redan för sent, menar experten. Det finns dock sätt att skydda sig på, om än inte hundraproc­entigt, berättar Carnahan.

– För att undvika smitta är god handhygien viktigt. Vem som smittas – ja det beror på hur mycket man utsätts för viruset, har man barn på förskola är det till exempel lätt att de blir smittade och så sprids det i familjen. Barnfamilj­er kan tänka på att inte lämna sjuka barn till moroch farföräldr­ar.

Just äldre personer tenderar att i högre utsträckni­ng drabbas av svåra symptom i samband med ett insjuknand­e i influensa.

Som om det inte redan vore nog så varnar Folkhälsom­yndigheten också för att vinterkräk­sjukan väntas göra comeback – samtidigt som RS-viruset nått epidemi-mått. – DET ÄR en tydlig epidemi. För de flesta märks RS bara som en vanlig förkylning, men de minsta barnen och sköra äldre personer kan bli riktigt rejält sjuka och behöva vård. Spädbarn kan få svårt att andas eftersom det bildas segt slem som ”geggar igen” luftrören. De kan också få svårt att äta. Då bör man uppsöka sjukhus, säger Carnahan till SVT.

Omkring en femtedel av svenskarna har den medfödda förmånen att vara immuna mot den vanligaste typen av vinterkräk­sjuka. För övriga gäller god handhygien med tvål och vatten – viruset måste ”gnuggas” bort.

När det kommer till att hålla influensan och RS-viruset borta är det handsprit som gäller.

 ?? Bild: JESSICA GOW ?? INTE ÖVER. En ny influensav­åg och mer vinterkräk­sjuka är på väg.
Bild: JESSICA GOW INTE ÖVER. En ny influensav­åg och mer vinterkräk­sjuka är på väg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden