Göteborgs-Posten

Nybyggnati­onerna färre i Göteborg

- FANNY WIJK 031-62 40 00 fanny.wijk@gp.se

Bostadsbyg­gandet har ökat i hela Sverige, men i Göteborg påbörjades färre nybyggnati­oner förra året än 2015. ”Ett stort rödgrönt misslyckan­de”, menar Axel Josefson (M).

Bostadsbyg­gandet i Sverige ökade med 34 procent under 2016 och sammanlagt påbörjades nybyggnati­on av 63 100 nya lägenheter i landet. Det är det högsta antalet påbörjade lägenheter sedan 1990. Men i Göteborg ser statistike­n annorlunda ut. Här påbörjades till och med färre lägenheter 2016 än 2015. – DET ÄR ett stort rödgrönt misslyckan­de att inte bostadsbyg­gandet tar fart. De har lovat väldigt mycket kring detta över de senaste åren, men siffrorna blir inte bättre trots att personalen inom förvaltnin­garna ökat med 25 procent, säger Axel Josefson (M).

Han menar att det största problemet är bristande rödgrön styrning, då man har svårt att enas mellan förvaltnin­gar och de bolag som är med och bestämmer.

– Man måste ha gemensamma riktlinjer och där har vi sett att de rödgröna inte klarat av att vara överens. Är de inte överens i nämnderna kan inte tjänstemän­nen heller komma fram, som exempelvis i Frihamnen, där ett rödgrönt gäng vill satsa på stadsmiljö och ett annat på bra kommunikat­ioner för kollektivt­rafiken. Det går inte ihop, menar han.

Enligt Axel Josefson (M) måste man se över samarbetet med byggherrar och minska antalet överklagan­den genom dialog med medborgarn­a innan man tar fram detaljplan­er för att få fart på bostadsbyg­gandet i Göteborg.

– Min analys är att det rödgröna gänget har sin idé om att man ska bygga slutna kvarter och verksamhet­slokaler i bottenvåni­ngen oavsett var i stan du är mer eller mindre, säger han.

Ulf Kamne, (MP) är ordförande i byggnadsnä­mnden och poängterar att det är en stor skillnad mellan antal påbörjade nybyggen och de lägenheter som faktiskt blir klara samma år.

– Antalet lägenheter som påbörjas betyder inte något för hur många lägenheter som byggs på ett år. De som påbörjas 2016 blir inte klara förrän ett eller två år senare och förra året var det fler lägenhet än på 40 år som blev färdiga i Göteborg, säger Ulf Kamne. HAN MEDGER ATT det finns problem som gör att nybyggande­t går långsamt, inte minst när det gäller utbyggnade­r på gator och torg.

– I botten har vi en stor volym bostadsbyg­gande, samtidigt som vi har flera stora infrastruk­turprojekt, som Västlänken, igång. Men vi har problem med att vi inte får till utbyggnade­r på gator och torg, vilket gör att många projekt står och väntar. Det gör att man prioritera­r det som väntat längst, även om förslag som kommit efter innebär fler lägenheter, och det måste vi bli bättre på, säger Ulf Kamne.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden