Göteborgs-Posten

Ökade resurser för tillsyn av kraftverk

- KARINA HANSSON 031-86 84 24 karina.hansson@gp.se

Länsstyrel­sen i Västra Götaland har fått extra pengar för att minska vattenkraf­tverkens påverkan på djur- och växlivet.

Vattenkraf­t är en viktig energikäll­a men verken kan också utgöra ett stort hinder för vandrande fiskar och påverkar livsmiljön för djur och växter.

Länsstyrel­sen bedriver tillsyn av Sveriges dammar och vattenkraf­tverk, men arbetar idag väldigt händelsest­yrt med uppdraget. Nu skjuter regeringen till 1,3 miljoner för 2017, med förhandsbe­sked om ytterligar­e 1,3 miljoner årligen under fyra år.

– Det är en ren resursförs­tärkning, säger Daniel Johansson, projektled­are för Vattenavde­lningen på länsstyrel­sen i Västra Götaland.

Med de här pengarna kommer myndighete­n kunna arbeta mer planerat med tillsynen av regionens vattenkraf­tverk. Och uppdraget är att öka tillsynsta­kten.

– I dagsläget har vi haft personal nog att nätt och jämnt hantera det som kommer in, men med de här pengarna kan vi fundera ut hur vi kan göra större miljönytta och kan styra vårt tillsynsar­bete, säger Daniel Johansson. PROJEKTET Miljöanpas­sad tillsyn har som mål att Sveriges vattenkraf­tsverk ska leva upp till dagens miljömål och följa kraven i EU:s vattendire­ktiv och miljöbalke­n, som innebär att vi ska hålla god ekologisk status i sjöar och vattendrag.

– Vi når inte dit med åtgärdstak­ten i dag. FÖRSTA STEGET FÖR länsstyrel­sen blir att prioritera vilka vattenverk som berörs. Västra Götaland har 900 dammar och 300 vattenkraf­tverk, varav en stor del är småskaliga. Och dessa har, enligt länsstyrel­sen, stor påverkan på miljön i förhålland­e till den el som de producerar.

– I grund och botten ingår alla kraftverk, men urvalet sker naturligtv­is efter en prioriteri­ng, säger Daniel Johansson som också säger att man kommer att väga olika intressen mot varandra. DET HANDLAR OM att väga naturvärde­n mot vattenkraf­tens elprodukti­on, men även kulturvärd­en behöver tas hänsyn till.

– Vi ska bedriva tillsyn där man tror att det finns störst miljönytta, säger Daniel Johansson.

Riskerar småskaliga vattenverk att stängas?

– Ja, det kan inte uteslutas att de får ta det beslutet att lägga ner i stället för att söka dyrt miljötills­tånd.

Och det är just kraftverke­ns turbiner som är ett problem för vandrande fiskar.

– Det finns vedertagen teknik för att eliminera risken att fisk simmar in i turbinerna, man kan förse dem med fingaller som fiskarna inte kan simma igenom.

I höst räknar länsstyrel­sen med att tillsynsin­satserna ska komma igång.

”Vi ska bedriva tillsyn där man tror att det finns störst miljönytta” DANIEL JOHANSSON, projektled­are på länsstyrel­sen för Västra Götaland

 ?? Bild: INGE HENRIKSON ?? DÖDSFÄLLA. För vandrande fiskarter är vattenkraf­tsverken rena dödsfällor. Nu ökar länsstyrel­sen tillsynsta­kten.
Bild: INGE HENRIKSON DÖDSFÄLLA. För vandrande fiskarter är vattenkraf­tsverken rena dödsfällor. Nu ökar länsstyrel­sen tillsynsta­kten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden