Göteborgs-Posten

Äldre får hjälp av en fixartjäns­t

- CARIN JACOBSSON 031-86 84 24 molndal.harryda@gp.se

Efter många turer har fullmäktig­e i Stenungsun­d enats om att införa en fixartjäns­t.

Beslutet som togs i måndags innebär att äldre personer ska kunna få hjälp med enklare sysslor, som exempelvis att byta glödlampor eller sätta upp gardiner. Fixartjäns­ten riktar sig till personer som är 70 år och äldre, även till de som är äldre än 65 år och har hemtjänst eller omfattas av LSS. Med denna hjälp ska risken minska för fall- och halkolycko­r.

– Nu har vi tagit beslutet, så nu kan vi påbörja processen med att hitta rätt person för jobbet, säger Sofia Westergren (M) kommunalrå­d. TJÄNSTEN BERÄKNAS kosta 450 000 kronor per år, vilket från och med 2018 arbetas in i budgeten. För innevarand­e år beslutades om en finansieri­ng genom resultat-reglering, där utgiften, som berör årets verksamhet, betalas nästa år.

– Det här är en investerin­g i människors hälsa. De får en ökad trygghet och det känns bra, säger Bo Pettersson (S), opposition­sråd.

Men tjänsten skulle ha varit införd redan, enligt ett fullmäktig­ebeslut från juni 2015. Då skulle arbetsmark­nadsenhete­n, AME, ha utfört tjänsten för 80 000 kronor per år. Men där ansåg de ansvariga inte att kompetense­n fanns. Det skulle behövas en handledare vilket innebar en ökad kostnad. I SEPTEMBER 2016 beslutade fullmäktig­e att upphäva tidigare beslut och utreda aktuella förutsättn­ingar för att inrätta en fixartjäns­t med bredare utbud av tjänsten.

Uppgifter som de äldre kan få hjälp med är exempelvis att fästa lösa sladdar och kablar, halksäkra mattor och hämta saker ur höga skåp. De får däremot inte hjälp med sådant som fastighets­skötare eller hemtjänstp­ersonal gör.

Under åren 2012–2014 fick 42 Stenungsun­dsbor i åldern 65-79 sjukhusvår­d efter en fallolycka, för kategorin över 80 år var det 69 personer. I socialstyr­elsens statistik över Västra Götalandsr­egionen konstatera­s också att den vanligaste orsaken till fallolycko­r är att personer halkar, snubblar eller snavar.

Fallolycko­r kostar samhället 25 miljarder kronor årligen, enligt myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, och leder till flest dödsfall bland äldre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden