Göteborgs-Posten

Letar kontraster med kameran

- CARIN JACOBSSON 031-86 84 24 molndal.harryda.se

Sportlovsl­ediga ungdomar har under två dagar fotografer­at stort och smått i och utanför kulturhuse­t Fregatten. Bilderna ska ställas samman till en utställnin­g som visas under våren.

Ungdomarna utrustas med små enkla kameror och får några inspireran­de ord innan de ger sig av. Jerker Andersson, fotograf, håller i denna workshop som ingår i sportlovsa­ktiviteter­na för Stenungsun­d.

– Ni kanske ser något som skaver, något ni tycker om eller inte. Se er omkring och var inte rädda för att gå nära motivet, säger han till ett gäng ungdomar som har nappat på utmaningen. SÅ SMÅNINGOM LANDAR ett antal bilder i Jerker Anderssons dator.

Motiven ska vara svartvita och varierar mellan vackra vyer från strandkant­en till ett ostädat hörn i kulturhuse­t med trasiga, avklippta sladdar.

– Nu samlar jag alla bilder för att sätta samman dem i en utställnin­g. Tanken är att den ska vara mobil så vi kan flytta den. Jag ser redan nu att vi har många spännande bilder, säger han.

Lokalen för denna workshop var tidigare turistbyrå.

– Den har flyttat och vi har precis fått tillgång till lokalen. Det ska bli ett rum för ungdomar i åldern 13-26 år, säger Christoffe­r Ahlberg, kultursamo­rdnare för barn och ungdom. EN ARBETSGRUP­P MED representa­nter från kulturkont­oret, biblioteke­t, fritidsgår­darna och kulturskol­an håller på med att samla önskemål från ungdomarna om vad de vill använda lokalen till.

– De får tänka fritt kring inredning, aktivitete­r och öppettider. Och vi har fått JERKER ANDERSSON, fotograf in väldigt många idéer från ungdomarna. Tanken är inte att det ska bli en ny fritidsgår­d, kanske mer en blandning mellan medborgark­ontor och aktivitets­rum för unga, säger Christoffe­r Ahlberg. RUMMET SKA OCKSÅ kunna hyras ut till föreningar. Men inlednings­vis blir det under våren olika workshops, lite prova-på-aktivitete­r.

Under tiden jobbar arbetsgrup­pen vidare för att skapa det rum som ungdomarna vill ha.

– Det är lite spretigt just nu med ungdomarna­s önskemål, men det är viktigt med deras engagemang, säger Christoffe­r Ahlberg.

”Jag ser redan nu att vi har många spännande bilder”

 ?? Bild: CARIN JACOBSSON ?? JAGAR KONTRASTER. Moa Nilsson och Jimi Johansson letar vackra och fula motiv att fotografer­a. Deras och andra ungdomars bilder ska bli en utställnin­g på temat kontraster.
Bild: CARIN JACOBSSON JAGAR KONTRASTER. Moa Nilsson och Jimi Johansson letar vackra och fula motiv att fotografer­a. Deras och andra ungdomars bilder ska bli en utställnin­g på temat kontraster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden