Göteborgs-Posten

Nyckelvitt­ne fick inte vittna

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se

Två tidigare saabanstäl­lda och ett för åklagaren cypriotisk­t nyckelvitt­ne som represente­rade Dukelevel skulle höras under dagen. Det var i alla fall tanken. Två tuffa bakslag kom när representa­nten inte dök upp och när den cypriotisk­a polismanne­n inte fick höras.

Åklagarsid­ans första bakslag kom när representa­nten för Dukelev inte dök upp. Han har i förhör sagt att han inte känt till något avtal med Saab. Ett trumfkort för åklagaren som menar att avtalet var osant. Som plan B hade åklagaren att förhöra den polisman som hållit förhör med representa­nten. Mot detta protestera­de försvarssi­dan högljutt.

I den juridiska debatt på högsta nivå som följde där europakonv­entionen användes som argument menade försvaret följande: Representa­nten för Dukelev är advokat, att vara advokat innebär att man alltid har tystnadspl­ikt gentemot sina klienter. Tystnadspl­ikten gäller även i svensk domstol. Protesten godkändes av rättens ordförande och därmed var åklagarsid­ans nyckelvitt­ne borta ur leken.

Bakslaget kommentera­r assistanså­klagare Lars Lindman på följande vis.

– Beslutet gick emot oss så är det ju, men vi hade räknat med att den risken fanns. Vi får hantera det, men anser att den bevisning vi lagt fram håller, säger åklagaren. KRISTINA GEERS advokat Per E Samuelsson tar hela beslutet segervisst med en axelryckni­ng.

– Vi tycker inte att bevisninge­n var så viktigt. Det är alldeles bevisat i målet att det här återförsäl­jaravtalet med Ukraina är äkta och riktigt. I det här målet har vi visat att det är sant och åklagaren borde nog fundera på att lägga ner åtalet.

Att det skulle se så mörkt ut som advokat Samuelsson gör gällande, bekräftas inte av åklagarsid­an.

– Jag är inte förvånad över att advokatern­a tycker så. Det är deras profession­ella åsikt och den åsikt de ska ha, säger åklagare Lars Lindman.

Förutom ett antal avbrott och den juridiska debatten kunde två tidigare Saabanstäl­lda vittna under dagen. De gav i stora drag liknande uppgifter om hur avtal med återförsäl­jare kom till hos Saab som de åtalade gett. Skillnaden i deras berättelse var att de aldrig hört talas om bolaget Dukelevel.

– De lämnade uppgifter som var liknande med det de hade lämnat under förundersö­kningen. Jag tycker det var bra vittnesför­hör i dag, säger åklagare Lars Lindman.

Advokat Samuelsson har å andra sidan inte överraskan­de en helt annan bild än åklagaren.

– De har berättat att det fanns ett avtal med Armand som var äkta och som man menade allvar med. Det hade blivit allvar om inte Saab gått i konkurs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden