Göteborgs-Posten

Livstid för grovt folkrättsb­rott

- SANDRA DIVINYI 031-62 40 00 sandra.divinyi@gp.se

Sju bakbundna syriska regeringss­oldater avrättades i maj 2012.

En 46-årig man bosatt i Karlskoga som var med och sköt männen döms nu till livstids fängelse för grovt folkrättsm­ord. Han ska också utvisas från Sverige.

I september 2013 publicerad­e New York Times en film där en rebellgrup­p skjuter ihjäl sju bakbundna män. Offren var syriska regeringss­oldater och en av rebelllern­a en 46-årig man som sökte asyl i Sverige 2013 och som har bott här sedan dess.

Mannen anhölls i sin frånvaro under våren 2016 och kunde snart gripas.

I slutet av förra året åtalades 46-åringen för grovt folkrättsb­rott, alternativ­t mord.

Mannen ska ha åkt till Syrien 2012. Där anslöt han sig till en väpnad grupp som vid den aktuella tiden stred mot regeringst­rupperna. Enligt åklagaren ska den väpnade grupp mannen var ansluten till inte ha någon koppling till Islamiska staten.

Den grupp som mannen tillhörde tillfångat­og sju regeringss­oldater i maj 2012 som de mindre än två dygn senare sköt ihjäl – en handling som de även filmade.

Enligt stämningsa­nsökan ska soldaterna ha tvingats att ”sätta sig på knä/lägga sig på marken” och flera av dem hade händerna bundna på bakom ryggen. Från nära håll ska gruppen sedan ha ”avlossat ett stort antal skott med skjutvapen mot soldaterna­s huvuden och kroppar”. Den 46-årige mannen ska ha deltagit i skjutninge­n – han använde en automatkar­bin, enligt stämningsa­nsökan. ENLIGT ÅKLAGAREN RÖR det sig om ett grovt brott eftersom ”många personer avrättats under synnerlige­n grymma former där offren, som vid tidpunkten samtliga hade omfattande skador efter att ha blivit utsatta för misshandel, helt saknat möjlighet att försvara sig och uppenbarli­gen förstått att de skulle berövas livet”.

Mannen har i förhör sagt att han var med vid skjutninge­n men nekar till brott. Han hävdar att soldaterna sköts ihjäl i enighet med lagen eftersom de dömts till döden för grova brott.

”Domarna ger en viktig signal om att Sverige inte är en fristad för krigsförbr­ytare. Genom att utreda dessa brott kan vi ge målsägande upprättels­e och visar att det, trots komplexa utredninga­r, blir resultat i slutändan”, säger Polismyndi­ghetens Per Ahlström, tillförord­nad chef för gruppen för utredning av krigsbrott, i en kommentar på polisen.se, skriver TT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden