Göteborgs-Posten

Fler gripanden efter misstänkt giftmord

-

Ytterligar­e en person har gripits efter det misstänkta giftmordet på Kim Jong-Nam, halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Malaysia kan komma att överlämna Kim Jong-Nams kropp till Nordkorea, som tros ligga bakom mordet.

På torsdagen grep malaysisk polis först en indonesisk kvinna och därefter en man från Malaysia som tros vara hennes pojkvän, skriver BBC. Sedan tidigare sitter en 28-årig kvinna med vietnamesi­skt pass frihetsber­övad, misstänkt för inblandnin­g i mordet på flygplatse­n i Kuala Lumpur.

Samtidigt som polisutred­ningen pågår försöker Nordkoreas regering förmå Malaysia att lämna över Kim Jong-Nams kropp. Och enligt Malaysias vice premiärmin­ister Ahmad Zahid Hamidi kan landet komma att gå med på det.

– Vår policy är att vi måste vårda våra bilaterala relationer med alla länder, säger han, samtidigt som han bekräftar att regeringen i Pyongyang har kommit med en förfrågan. EN ÖVERLÄMNIN­G AV Kim Jong-Nams kropp kan dock ske först efter det att de malaysiska myndighete­rna är färdiga med sina undersökni­ngar, understryk­er ministern.

Den andra kvinna som greps tidigare under torsdagen har ett indonesisk­t pass. Liksom den första misstänkta syns hon på bilder från övervaknin­gskameror på flygplatse­n, enligt Malaysias statliga nyhetsbyrå.

Även den 28-åriga kvinna som greps först syns på övervaknin­gsbilderna. Hon är där iklädd en vit tröja med texten ”LOL”. Polisen har sagt att de letar efter flera andra utländska misstänkta. I GÅR MORSE hade fortfarand­e inget sagts i nordkorean­ska statliga medier om mordet. Vid midnatt besökte diktatorn Kim Jong-Un ett palats på sin pappas födelsedag. Den tidigare ledaren Kim Jong Il, som dog 2011, var även far till den dödade halvbroder­n.

Sydkoreas underrätte­lseorgan har bekräftat att Kim Jong-Nam tros ha mördats av nordkorean­ska agenter. Enligt uppgifter i flera medier blev han attackerad bakifrån av två kvinnor, som sprutade någon form av gift i hans ansikte.

Nordkorean­ska tjänstemän ska ha försökt stoppa obduktione­n av halvbroder­ns kropp, enligt malaysiska regeringsk­ällor

 ?? Bild: CCTV VIA AP VIDEO ?? TOTALT TRE GRIPNA. På torsdagen grep malaysisk polis först en indonesisk kvinna och därefter en man från Malaysia som tros vara hennes pojkvän, misstänkta för att ha giftmördat Kim JungNam.
Bild: CCTV VIA AP VIDEO TOTALT TRE GRIPNA. På torsdagen grep malaysisk polis först en indonesisk kvinna och därefter en man från Malaysia som tros vara hennes pojkvän, misstänkta för att ha giftmördat Kim JungNam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden