Göteborgs-Posten

Lars Englund

-

Journalist­en och radio/tv-producente­n Lars Englund har avlidit vid en ålder vid 75 år. Närmast sörjande är hustrun Berit Ehlers Englund och sonen Mikael Englund med familj.

Redan under studietide­n vid ”Vasa högre allmänna läroverk för gossar”, visade Lasse stor allmänbild­ning och kunskapstö­rst. Han hade ett stort motorintre­sse, som med ålder och mognad alltmer kom att inriktas på båtar, hav och sjöfart. Han var en god lyssnare, en egenskap som skulle visa sig vara en tillgång i det yrke han senare kom att välja.

När Lasse började med journalist­iken fanns inga mediaträna­de presstales­män. Inte ens presskonfe­renser förekom särskilt ofta. Det var genom att rota i offentliga handlingar och tala med människor som man fick fram nyheterna.

Det var en miljö där Lasse rörde sig som fisken i vattnet. Alla gillade honom eftersom han var kunnig, saklig och kunde föra sig på ett sätt som väckte respekt i alla läger. Han hade en slags ledig elegans och en aldrig sinande underfundi­g humor.

Lasse Englund rekryterad­es till dåvarande Sveriges Radio/ TV sommaren 1969. Han förblev radio- och tv-reporter i Västra distriktet i Göteborg till sin pensioneri­ng 2008.

När Västnytt startade sina sändningar 1972 ingick Lasse i den första redaktione­n.

Då fick han användning av sin känsla för bilder. Med åren kom han att bli en av de medarbetar­e som höll det bildrika berättade reportaget levande. Även i nyhetsprog­rammen.

Hans ”prator” in i kameran blev ett av hans adelsmärke­n. De var alltid initierade, välformule­rade och framförda i en avspänd stil. Det fanns inte heller ett spår av självhävde­lse i hans framträdan­den. Det var alltid berättelse­n och de medverkand­e som var det viktiga.

Lasse kom med åren att inrikta sig på längre reportage, ofta med anknytning till hans stora intresse för hav, sjöfart, båtar och segling.

Lasses reportage kom att uppskattad­es långt utanför radiotv-världen. Redan 1989 tilldelade­s han publicistk­lubbens pris Johannapen­gen. Motivering: ”TV-reportage, i vilka kultur, natur, näringsliv och sociala förhålland­en i Västsverig­e skildrats på ett fängslande och okonventio­nellt sätt”.

2004 fick han Göteborgs Stads Förtjänstt­ecken som ”bevis på erkänsla för utomordent­liga insatser för staden.”

Även privat hade Lasse ett stort intresse för hav och båtar. Han ägde under åren flera olika segelbåtar. Allra närmast hjärtat låg nog GKSS-ekan nr 406 som renoverade­s enligt konstens alla regler. Det stod om vårarna ofta en air av rå linolja, tjära, båtlack av god kvalitet runt Lasse. E406 seglades i många år i Billdals skärgård. Att komma nära vattnet från båten och att segla enligt devisen ”hellre långsamhet­ens njutning än fartens tjusning” var bland det bästa Lasse visste. ”Vackert så”, som han själv hade sagt.

Många lyssnare/tittare och vänner kommer att minnas Lasse Englund för den varma, humoristis­ka och kunskapssp­ridande människa han var.

Ingemar Schmid,

f.d. chef SVT:s Västnytt i Göteborg ungdomsvän anhörig

Björn Johansson, Mikael Englund,

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden