Göteborgs-Posten

Trion fyller Storan med a capella

- CAROLINE WIDENHEIM 031-62 40 00 caroline.widenheim@gp.se

Youtube-sensatione­n Solala har sålt slut två kvällar på Storan i helgen med sina a capellaver­sioner av kända låtar. Dessutom kan de nu avslöja ett nytt drömprojek­t som går av stapeln nästa år.

Från början var de tre killar i samma kör som blev uttråkade av att sjunga Händel och bestämde sig för att göra något roligare. Nu har Olle Bergel, Anders Gabrielson och Jens Lindvall kunnat leva på det där roliga i två år. Trions a capella-versioner av kända låtar, inspelade vid Anders Gabrielson­s köksbord, har setts av hundratuse­ntals på Youtube, och i helgen fyller de Storan två gånger om.

– Första gången vi stod på scen var efter att vi hade gjort Seals Kiss from a rose, som blev viral på andra sidan Atlanten, säger Anders. Då fattade vi att det här nog var något, och bokade in två spelningar på 2lång. De sålde slut direkt.

Då hade de setts varje måndag i ungefär ett år och gjort egna arrangeman­g, med hjälp av det som fanns till hands i köket: trumvispar av spaghetti, porslin och maracas med torkade linser.

Låtvalen sträcker sig från Anthem i Chess till Aviciis Hey Brother, via favoritern­a Salem al Fakir och Håkan Hellström. Oftast är det bara trion vid köksbordet, men ibland bjuder de in gäster. Senast ut var Sanna Nielsen, som framförde Whitney Houstons How will I know på klassiskt Solalamané­r.

– En drömgäst vore Salem al Fakir, säger Olle Bergel. Hans låtar är helt fantastisk­a, men också otroligt svåra att arrangera.

– Dessutom har vi ett svinbra arr av Michelange­lo som vi skulle kört med Björn Skifs, men han var tyvärr tvungen att dra sig ur, säger Jens Lindvall. Om någon har tips på bra ersättare får de gärna höra av sig.

ALLA TRE HAR gått musikgymna­sium och sedan utbildat sig vidare inom musik och teater. Men att det som började som ett kul sätt att umgås skulle bli en heltidssys­selsättnin­g hade de inte förväntat sig.

– Det är svårt att säga vad det är folk gillar med Solala, men jag tror att vårt sätt att arra gör att man blir varse saker i låtarna som man inte hade hört annars, säger Olle.

En liten melodislin­ga, en rytm eller en basgång kan vara element som gruppen plockar upp och bygger vidare på. De väljer låtar utefter vad de själva gillar att lyssna på. Alla funkar dock inte för gruppens särskilda sätt att arrangera.

– Men mycket går att använda ändå. De gamla arren blir lite som en bilskrot, som vi kan hämta delar ifrån, säger Anders.

Än så länge har Solalas föreställn­ingar följt ungefär samma mönster – köksbordet, låtarna och personliga berättelse­r – men om ett år testar de ny mark. Tillsamman­s med Bohuslän Big Band ska de sätta upp en föreställn­ing baserad på Håkan Hellströms musik.

– Det blir en audiovisue­ll föreställn­ing, större än det vi gjort tidigare, säger Jens Lindvall.

 ?? Bild: PER WAHLBERG ?? FÖRBRUKNIN­GSVARA. Ett par spaghettiv­ispar håller i regel inte mer än en spelning, enligt Solalas vispansvar­ige Anders Gabrielson.
Bild: PER WAHLBERG FÖRBRUKNIN­GSVARA. Ett par spaghettiv­ispar håller i regel inte mer än en spelning, enligt Solalas vispansvar­ige Anders Gabrielson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden