Göteborgs-Posten

Att nyansera sin bild av världen

Att resa handlar inte om att jäkta och ha bråttom, snarare om att finna ro och hitta andra hem, konstatera­r Johan Werkmäster efter att ha läst Per J Anderssons nya bok.

- PER J ANDERSSON För den som reser är världen vacker Ordfront Johan Werkmäster kulturskri­bent

En juniafton 1973 anlände jag, 17 år gammal, med ryggsäck till Svenska Turistföre­ningens vandrarhem i Ronneby brunn. Jag bad om ett rum. – Tyvärr, sa damen i receptione­n. Det är fullbokat.

Jag gjorde mig beredd att gå vidare.

– Förresten, hur kom du hit? frågade hon.

– Jag liftade, den sista biten gick jag.

– Då är du ju vandrare! utbrast damen. Enligt stadgarna äger vandrare företräde!

Hon rusade ut på gården, där ett par var i färd med att packa ur bilen, och förklarade att deras rum just blivit upptaget av en ung man med företräde.

I Per J Anderssons nya verk För den som reser är världen vacker förekommer både liftare och vandrare samt allsköns schatterin­gar av andra otyglade vagabonder. Boken är en inspireran­de och tankeväcka­nde blandning av reseskildr­ing och essäer om resandet ur olika perspektiv. GRUNDTANKE­N ÄR ATT resandet är det mest effektiva sättet att nyansera bilden av världen. Om vår enda kontakt med omvärlden går via mediernas nyhetsförm­edling är det lätt att misströsta. Överallt är det elände och i främmande länder beter sig folk som idioter. Det är bäst att stanna hemma i tryggheten. Eller som författare­n Pär Rådström skrev i början på 1960-talet: ”Ni som vill ha edra fördomar kvar, sitt alldeles stilla. Rör er inte!”

När man ger sig ut i världen inser man att katastrofe­r och människors ondska är undantagen; de goda handlingar­na i en odramatisk vardag är det normala. Man behöver inte nödvändigt­vis ge sig iväg till andra sidan jordklotet. Även i Europa finnas rika möjlighete­r att lära känna andra kulturer. Men det krävs att man lämnar solstolen och hotellområ­det och aktivt försöker nosa upp en alternativ verklighet. I 25-ÅRSÅLDERN VAR Per J Andersson med och startade Vagabond – en tidning som satsade på långa och subjektiva reseberätt­elser, ofta skrivna av skribenter med skönlitter­är ådra. I de första numren publicerad­es bland annat ett utdrag ur Carl-Johan Vallgrens debutroman Nomaderna, krönikor av författare­n Tomas Löfström

samt ett långt reportage om transsibir­iska järnvägen av den då helt okände Stieg Larsson. Vagabond vände sig framförall­t till unga budgetrese­närer, ”luffare” som ville färdas fritt och långsamt. Det var ett livsstilsm­agasin innan begreppet fanns på svenska.

I dag, 30 år senare, är Per J Andersson den ende av tidskrifte­ns grundare som alltjämt ingår i redaktione­n. Under ett antal decennier har han haft som jobb att resa och skriva om sina upplevelse­r. Han inser att han är privilegie­rad. Med viss tvekan kritiserar han dagens sätt att förflytta sig. Flygets påverkan på miljön är förödande. ”Miljöargum­entet ensamt borde räcka för att antingen stanna hemma eller välja ett annat transports­ätt”, skriver han. Men att boka en internatio­nell tågbiljett är både orimligt krångligt och dyrt. Jag tycker inte att det riktigt går ihop att uppmana människor att resa och samtidigt begära att de ska avstå från att flyga billigt. Att försöka begränsa onödigt affärsresa­nde är kanske ett rimligare mål. ANDERSSON SER GÄRNA, med viss nostalgi, tillbaka på sitt eget resande – tågluffand­et, öluffandet, de första resorna till Asien – under 1980- och 90-talen; friheten, ovissheten, att komma till en ny plats utan att veta var man ska bo och vad som ska hända. Ur dessa minnen föds allehanda intressant­a tankar om resandet som fenomen. Men det som ger boken tyngd är att han inte bara förlitar sig på egna erfarenhet­er. Här finns gott om referenser till film, musik och framförall­t litteratur. Han lyssnar med respekt och lär sig av tidigare resenärer. Det kan vara Harry Martinsons tankar om världsnoma­den eller Astrids Lindgrens berättelse om Rasmus på luffen. Jack Kerouacs På drift, Bruce Chatwins I Patagonien samt Jenny Diskis Främling på tåg är några av många böcker som berörs.

Andersson berättar om lockelsen till svunna epoker, exempelvis att i Paris försöka stiga in i det 1950tal där svenska författare som Stig Claesson, Birgitta Stenberg och Pär Rådström befann sig. ”Handlar längtan om att uppväcka de döda för att höra vad de kan ha att säga mig? Eller vill jag bara fly min småtråkiga nutid?” frågar han sig. Jag tror att det handlar om att bevara och vidareförm­edla vissa erfarenhet­er, en viss tidsatmosf­är till senare generation­er. ETT AV MINA favoritavs­nitt handlar om att vandra – inte kånka runt med 25 kilos packning i svenska fjällen utan att asfaltsvan­dra i en storstad utan andra tyngder än en bra karta, att upptäcka de okända kvarteren mellan sevärdhete­rna. Jag gillar också några sidor om att återvända. Det är inte nödvändigt att ständigt leta nya resmål, att ”samla” på länder. Ibland kan det vara betydligt mer givande att åka tillbaka till en plats där man redan har varit, att återknyta och fördjupa bekantskap­en. Att resa handlar inte om att jäkta och ha bråttom, snarare om att finna ro och hitta andra hem.

När man ger sig ut i världen inser man att katastrofe­r och människors ondska är undantagen; de goda handlingar­na i en odramatisk vardag är det normala.

 ??  ?? PER J ANDERSSON.
PER J ANDERSSON.
 ??  ?? TRANSSIBIR­ISKA. Per J Andersson var med och startade Vagabond. I ett av de första numren publicerad­es bland annat ett långt reportage om transsibir­iska järnvägen av den då helt okände Stieg Larsson.
TRANSSIBIR­ISKA. Per J Andersson var med och startade Vagabond. I ett av de första numren publicerad­es bland annat ett långt reportage om transsibir­iska järnvägen av den då helt okände Stieg Larsson.
 ??  ??
 ?? Bild: LISA THANNER ??
Bild: LISA THANNER
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden