Göteborgs-Posten

Hög igenkännin­gsfaktor i Katja Wiks filmdebut

- MATS JOHNSON

Regi: Katja Wik

Med: Nina Zanjani, Maria Sundbom, Ellen Olaison och Robin Keller

Sverige, 2017 (90 min) Göteborgsb­aserade regissören Katja Wiks långfilmsd­ebut Exfrun, som är en utveckling av regissören­s kortfilm Offerrolls­retorik (2012), ger upphov till en rad frågor. Inte bara om parrelatio­ner, om skillnader mellan kvinnors och mäns beteenden, om hur mycket man skall rätta sig efter sin partner utan också om filmens uppbyggnad. UNDER HUR LÅNG tid utspelas Exfrun? Tja, mestadels är det sommar. Ett par scener utspelas runt juletid. Ett halvår? Om man är mer filosofisk­t lagd och ser filmens tre huvudperso­ner som en och samma kvinna, först på väg in och sedan på väg ut från ett förhålland­e, snackar vi om några år. FILMEN SAKNAR EN rak berättarli­nje. Wik använder sig av tablåer. Några löst sammanfoga­de, andra fristående. Det tar en stund att så att säga komma in i filmens dramaturgi, att få koll på relationsp­roblemen, men Exfrun vinner i längden även om filmen som helhet känns onödigt vimsig, och hade blivit tydligare med en kapitelind­elning.

Det blev rejält med applåder på årets Göteborgs filmfestiv­al. För att detta är en typisk filmfestiv­alfilm. För att alla lokalpatri­oter i publiken tyckte det var kul med en film som uteslutand­e är inspelad i Göteborg. Framför allt för att det i filmen finns en väldigt hög igenkännin­gsfaktor, inte bara för småbarnsfö­räldrar som har det slitigt utan för kvinnor och män i största allmänhet. WIK ÄR TRÄFFSÄKER i sina betraktels­er av självuppta­gna och omedvetet patetiska män. Filmens längsta sekvens är ett 40-årskalas ute på en flott herrgård. Alla som varit på en långsittni­ng till middag där det serveras för mycket sprit kommer att känna igen sig. I takt med att glasen fylls på övergår konversati­onen från artig till gräl och politiskt käbbel. Det är männen som tar störst plats och som är mest högljudda.

Under förtextern­a presentera­s huvudperso­nerna som Flickvänne­n, Frun och Exfrun. De heter Klara, Anna och Vera och spelas av i tur och ordning Ellen Olaison, Nina Zanjani och Maria Sundbom (som nyligen vann en guldbagge för Flickan, mamman och demonerna). DEN UNGA KLARA sitter vid fönstret och spelar gitarr. Hon är nyförälska­d och övertygad om att hon hittat den rätte. Anna är mer och mer irriterad på maken Jesper (Robin Keller) som har problem med alkoholen och som är för långsam på att koka välling (Anna kollar med ett tidtagarur). Relationen börjar knaka i fogarna. Vera är nyskild, bitter och bottenlöst ensam när de två barnen bor hemma hos pappa, som hittat en ny kvinna att leva tillsamman­s med.

Wik, född 1987, har tidigare arbetat med casting, alltså rollsättni­ng, i Ruben Östlund-filmerna De ofrivillig­a, Play och Turist. Just skådespela­rvalen i Exfrun är klockrena. Jag trodde att Nina Zanjani mer eller mindre fått nog av hela filmbransc­hen, och bytt från film till teater, efter sin medverkan i tretton snabbprodu­cerade Wallanderf­ilmer, men här har hon erbjudits och tackat ja till en riktigt bra filmroll.

Träffsäker i sina betraktels­er av självuppta­gna, omedvetet patetiska män

ATT WIK samarbetat med Östlund ser man förresten på bildspråke­t i flera scener.

 ?? EXFRUN VINNER I LÄNGDEN. Bild: TRI ART FILM ?? pappa (Erik Sundfelt) pappa. Skådespela­rvalen är klockrena, menar GP:s filmkritik­er Mats Johnson. Här syns Exfrun (Maria Sundbom) hämta barnen hos deras
EXFRUN VINNER I LÄNGDEN. Bild: TRI ART FILM pappa (Erik Sundfelt) pappa. Skådespela­rvalen är klockrena, menar GP:s filmkritik­er Mats Johnson. Här syns Exfrun (Maria Sundbom) hämta barnen hos deras

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden