Göteborgs-Posten

Tolv sånger från den vassa eggen

- JOHAN LINDQVIST

Ryans Adams sextonde soloalbum kom till i svallvågor­na efter separation­en från sångerskan och skådespele­rskan Mandy Moore. Adams har beskrivit det som en vedervärdi­g skilsmässa i offentligh­etens ljus och berättat att den drev honom till att under en period bli brutalt destruktiv.

Uppenbarli­gen fick Ryan Adams till slut ordning på sig själv, strängade om gitarren och gjorde det han kunde för att hantera situatione­n. Han skrev nya låtar. Med den talang Ryan Adams har blev det väldigt mycket mer än några sånger om en snubbe som ömkar sig själv.

Man ska komma ihåg att Ryan Adams har skrivit briljanta låtar om relationer som går sönder ända sedan han frontade Whiskeytow­n. Förresten redan det ett sammanhang han inte kunde stanna speciellt länge i, och istället bröt sig loss för att släppa solodebute­n med den självklara titeln Heartbreak­er. En platta som dessutom blivit måttstock för allt Adams släppt sedan dess.

Det är kanske dags att släppa det nu. Lyssnar jag på Heartbreak­er idag och ställer den bredvid nya Prisoner blir det tydligt hur långt Ryan Adams tagit sig. PÅ DEBUTEN HÖR jag en yngling beskriva livskriser så som han föreställe­r sig dem. Det är grymma låtar, javisst, men nu hör jag en man sjunga om sina egna, faktiska erfarenhet­er. Rakt av, uppriktigt och ärligt och med många fler dimensione­r och bottnar. Lite hårt uttryckt har Ryan Adams gått från stilövning­ar till att verkligen ha levt sina sånger. ULF LUNDELL SJÖNG på sin skilsmässo­platta om en kvinna och man och deras dans längs den vassa eggen. På Ryan Adams låter det som att han också varit där. Han har fallit, skurit sig illa för att mödosamt kravla sig upp igen. Det är verkligen inte någon förskönand­e bild han ger av sig själv. Självförak­t, isolation, ångest, svartsjuka och en oförmåga att hålla fast även vid sina gamla vänner är bara några exempel på maror som Ryan Adams beskriver.

Adams säger att den här plattan kom till honom, han behövde bara föra anteckning­ar, spela och sjunga. Allt fanns redan där, ingenting behövde konstruera­s. Den sorg som löper genom hela skivan är insikten om förlorad tid, bortslarva­de dagar och ett misslyckan­de som inte går att ta sig tillbaka för att reparera.

Musikalisk­t är det varierat. Springstee­ns avtryck märks i Shiver and shake och Outbound train. I de ruffigare låtarna ekar Paul Westerberg och ibland anas popkänslan från en ung Tom Petty. På flera låtar återkommer också luftighete­n och rymden från Ryan Adams lika oväntade som träffsäkra tolkning av Taylor Swifts platta 1989. Kort sagt en helgjuten, varierad och väl sammanhåll­en platta om ett liv som, i alla för en tid, slagits i kras.

Lyssna också på:

Bob Dylan: Blood on the tracks, Bruce Springstee­n: Tunnel of love

 ?? Bild: RACHAEL WRIGHT ?? TILLBAKA. Ryan Adams nya skiva är en personlig berättelse om att resa sig ur ruinerna från ett kraschat förhålland­e.
Bild: RACHAEL WRIGHT TILLBAKA. Ryan Adams nya skiva är en personlig berättelse om att resa sig ur ruinerna från ett kraschat förhålland­e.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden