Göteborgs-Posten

MED KÄNSLA FÖR TROTS

ALBUMAKTUE­LL: JAZZIG GÖTEBORGSR­EBELL RÖR SIG MOT POPEN Hon har fått lämna flera jobb för att hon inte kan hålla tyst om hon ser något orätt. När Elina Ryd släpper soloalbum lyser auktoritet­strotset igenom – men också sorgen.

- CAROLINE WIDENHEIM 031-62 40 00 caroline.widenheim@gp.se

Musikern Elina Ryd har ett minne från när hon var sju år. En högstadiek­ille kom cyklandes emot henne, och ropade: ”Flytta på dig, jag ska cykla här!” Men Elina stod kvar. Hon blev påkörd, ramlade och slog sig blodig mot asfalten.

– Aldrig i livet att jag skulle flytta på mig. Jag har svårt för när någon försöker utöva makt över mig bara för sakens skull. EFTER ATT HA utbildat sig inom musik sedan gymnasiet kan albumaktue­lla Elina Ryd nu försörja sig helt på musikrelat­erade uppdrag, bland annat som teatermusi­ker och körledare. Lika bra det, tror hon. Inte för att hon till varje pris måste jobba med musik, utan för att hennes rättspatos ofta hamnat i vägen på andra arbetsplat­ser.

– Jag brukar inte passa in på ställen med stressig arbetsmilj­ö och chefer som ska styra och ställa. Klart en chef bestämmer, men jag har svårt för auktoritet­er när det blir överdrivet. Det är ofta folk blir illa behandlade och hönsade med på sina arbetsplat­ser, och jag klarar inte av att se sådant. Vad händer då?

– Det slutar ofta med att jag ifrågasätt­er chefens sätt att agera, hamnar i en konflikt, och så bedöms jag inte som lämplig för den arbetsplat­sen ...

Trotset går i familjen. Varken mamma eller mormor har ”rättat sig i ledet”, som Elina uttrycker det. Hennes storebror Johan, som gick bort för snart nio år sedan på grund av en överdos, var också en stor inspiratio­nskälla.

– Han kämpade för rättvisa och uppmuntrad­e alltid mig och min syster att säga ifrån om någon betedde sig oschysst. Samtidigt var han känslig för det som händer i världen, och som många som har den känslighet­en tog han till droger för att skydda sig. Känslan av att förlora honom går inte att uttrycka i ord, det är bara hemskt.

BRODERNS KÄNSLIGHET GÅR också igen hos Elina.

– Ibland funderar jag på hur jag ens kan leva här. Hur kan jag vara människa i den här världen när jag vet om allt grymt som händer? Speglas det i dina texter?

– Ja, verkligen. En av låtarna på skivan, Om du inte ser, kan dels tolkas som en kärlekssån­g, men skulle lika gärna kunna handla en fågel, eller en gris. Den handlar om att man måste bli sedd för att vara någonting. Om man till exempel bestämmer att ett djur inte har ett värde, då kan man behandla det hursomhels­t. Men om vi väljer att se det – då får det ett värde.

ETT ANNAT FAMILJEDRA­G är musiken. Storebror Johan growlade i Abandon och lillasyste­r Elize sjunger i melodiska metalbande­t Amaranthe. Elina har lånat ut sin röst till genreövers­kridande Göteborgsg­rupper som Franska Trion och Midnattsor­kestern, som rör sig i gränslande­t mellan rock och jazz respektive chanson och folkmusik. Hon har också sjungit jazz på engelska med Red Hot Mamas och Blue naná.

På albumet Falla, som släpps i dag, samlar Elina upp trådarna efter svenska låtskrivar­e som Barbro Hörberg, John Holm och Nationalte­atern – vars skivor hennes mamma ofta spelade under uppväxten i Jönköping och Göteborg.

– Texterna har jag samlat på mig under många år, utan att riktigt hitta ett forum för dem. Nu kändes det som att det var dags.

SOUNDET BESKRIVER HON som drömskt och ljus, med ett korn av melankoli. Hon börjar också röra sig åt ett poppigare håll än hon gjort tidigare.

– Nästa singel har till exempel ett mer surfigt och beatigt stuk, med Ennio Morricone-gitarrer. Jag skulle gärna samarbeta med någon från popvärlden framöver, det känns som att det är dit jag är på väg.

 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ?? ARRANGÖREN. Elina Ryd har skrivit alla texter och arrangeman­g till sitt soloalbum Falla som släpps i dag. Att skriva ut alla noter för hand framför pianot har varit ett både enträget och meditativt arbete, säger hon.
Bild: JONAS LINDSTEDT ARRANGÖREN. Elina Ryd har skrivit alla texter och arrangeman­g till sitt soloalbum Falla som släpps i dag. Att skriva ut alla noter för hand framför pianot har varit ett både enträget och meditativt arbete, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden