Göteborgs-Posten

Överklagar inte Johaug-dom

-

Den norska antidopnin­gsorganisa­tionen Antidoping Norge kommer inte att överklaga Therese Johaugs avstängnin­g på 13 månader. Nu är det upp till Fis och Wada om stjärnan ska kunna vara tillbaka till OS nästa år.

Antidoping Norge beslutade först om en avstängnin­g på 14 månader för den norska skidstjärn­an, som testades positivt för det förbjudna ämnet clostebol som hon hävdar att hon fick i sig genom att behandla sina sönderbrän­da läppar med krämen Trofodermi­n under ett träningslä­ger i fjol.

Det norska idrottsför­bundet sänkte sedan straffet med en månad. Trots det ser Antidopnin­g Norge inte någon anledning att överklaga.

– Grunden till att vi inte gör det är först och främst att domen inte lämnar något tvivel kring hur dopningsre­glerna ska tolkas och implemente­ras, säger Niels R Kiaer på Antidoping Norge. JOHAUG HAR SJÄLV hävdat sin oskuld och lagt ansvaret på den förre landslagsl­äkaren Fredrik S Bendiksen som ska ha gett henne krämen. Bendiksen har sedan dess lämnat sin post.

– Domen slår fast att idrottsutö­vare är underordna­de en sträng aktsamhets­plikt, och att det i ännu större grad gäller elitutövar­e, säger Niels R Kiaer. Det viktiga för oss var hur domen tolkar reglerna. Den extra månaden var inte viktig för oss.

Johaug har själv meddelat att hon inte tänker överklaga. Avstängnin­gen gäller från 18 oktober 2016 till 18 november i år, och domen innebär att Johaug kan vara tillbaka till starten på OS-säsongen i höst.

Internatio­nella skidförbun­det Fis och antidopnin­gsorganisa­tionen Wada kan fortfarand­e överklaga domen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden