Göteborgs-Posten

Hirsch berättar om psykisk ohälsa

- JOEL TIVEMO 031-62 40 00 joel.tivemo@gp.se

Corey Hirsch försökte förgäves stoppa Peter Forsbergs ikoniska straff i Lillehamme­r 1994. Nu berättar den kanadensis­ke målvakten om en djup psykisk ohälsa som följt honom genom karriären. ”Snälla, tänkte jag, någon måste hjälpa mig”, skriver han.

Utifrån såg han ut att ha allt: ett färskt OS-silver med Kanada, en plats i New York Rangers NHL-trupp, flickvän och gott om pengar. Men när Corey Hirsch var 22 år gammal kunde hans liv tagit slut. HAN HADE BESTÄMT sig för att köra ut från en klippa och få ett slut på tankarna som malde i huvudet. Han skriver själv om tvångstank­arna som höll på att ta slut på hans liv på sajten theplayers­tribune:

”Jag närmar mig klippan. Jag är ledsen – det är jag verkligen. Jag är så ledsen. Men jag kan bara inte göra det här längre. Jag närmar mig klippkante­n. Det här är slutet.”

Men i sista stund trycker han ner bromsarna och bilen stannar. I tårar sitter han kvar i bilen och tänker ”snälla, någon, hjälp mig”.

Hirsch som i slutet av karriären spelade för både Timrå och Malmö berättar i texten om hur de mörka tankarna förföljt honom genom åren som profession­ell. NÄR HAN TILLSLUT berättade för sin tränare i Vancouver blev han överraskad.

Men tränaren fick honom att träffa klubbens psykolog, som snabbt kunde ge Hirsch diagnosen OCD, tvångssynd­rom. Det var en lättnad för målvakten att få hans mörka tankar förklarade.

”Det var inte som att allt på ett magiskt sätt plötsligt blev bättre. Men vet du vad? Jag spelade profession­ell hockey i nio år till – i NHL, AHL och utomlands. Mental ohälsa är inte ett tecken på svaghet.”

 ?? Arkivbild: AL BEHRMAN ?? FRIMÄRKESM­ÅLVAKT.
Arkivbild: AL BEHRMAN FRIMÄRKESM­ÅLVAKT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden