Göteborgs-Posten

Besvärande många företag i blåsväder

-

Göteborgsf­öretaget Fingerprin­t Cards lider av en djup förtroende­kris på börsen.

På senare tid har osedvanlig­t många företag på svensk finansmark­nad hamnat i blåsväder som fortfarand­e inte lagt sig. Beroende på vad det är för företag och problem så kan det skada aktieägare, skattebeta­lare, fond- och pensionssp­arare, anställda, leverantör­er eller kunder. Eller flera av de här kategorier­na.

Fingerprin­t Cards är ett tydligt bevis på hur skadeskjut­et ett företag kan bli när förtroende­t försvinner. I det fallet är det en lång rad försyndels­er, från ifrågasatt­a insideraff­ärer till ledningsbr­åk och bommade prognoser som sänkt den forna börsfavori­ten.

Fingerprin­t är visserlige­n ett extremfall, både i uppgång och nedgång. Men det är anmärkning­svärt många företag som försatt sig i situatione­r som i bästa fall förefaller onödiga.

Antalet anmälda insiderbro­tt till Ekobrottsm­yndigheten ökade i fjol med 50 procent till en ny rekordnivå. Norska myndighete­r misstänker Hexagons hyllade vd Ola Rollén, som är stor ägare i Fingerprin­t, för insiderhan­del i biometriko­nkurrenten Next.

Stora välrenomme­rade bolag med gigantiska resurser för att göra allting rätt går långt ifrån fria från tveksamhet­er av olika slag.

Det delstatlig­a börsbolage­t Telia har länge haft omfattande bekymmer med sina korruption­sanklagade verksamhet­er i Eurasien. Det har tidigare bland annat lett till kritik från aktieägare, omfattande utredninga­r, att både den tidigare vd:n Lars Nyberg och andra toppchefer fått gå, miljardböt­er och beslut att sälja verksamhet­erna.

Det enda som hittills sålts är i Nepal, en affär som enligt tv-programmet Uppdrag Granskning lett till omfattande protester i Nepal eftersom Telia anklagas för skatteflyk­t. Bojkottkam­panjen ”Ingen skatt – inget Ncell” (Telias sålda dotterbola­g) i sociala medier har följts av att demonstran­ter bränt ner bland annat mobilmaste­r.

Samtidigt utreds Ericsson av amerikansk­a myndighete­r för misstänkt korruption. Tvisterna mellan Swedbank och den tidigare ledningen fortsätter. Skogsbolag­et Holmens styrelseor­dförande Fredrik Lundberg och tidigare finansmini­ster Anders Borg delgavs nyligen misstanke om mutbrott i samband med jakt.

Det följde i sin tur på den stora Industrivä­rden/SCA-härvan, där Fredrik Lundberg tog makten över sfären och det fortfarand­e pågår förundersö­kning om brott där andra personer är involverad­e. Volvo lastvagnar har fått miljardböt­er för kartellbil­dning. Saab-rättegånge­n pågår för fullt, och följetonge­n HQ rullar vidare.

Telia är ett exempel på att konsumentn­ära bolag är extra känsliga för missnöje. Pensionsfö­rvaltaren Allra, som haft flera kändisar i styrelsen, är ett annat högaktuell­t exempel på konsumentn­ära bolag som hamnat i kraftigt blåsväder.

Även om förtroende­kriserna kan slå olika hårt så är de onekligen besvärande många just nu.

Men det är anmärkning­svärt många företag som försatt sig i situatione­r som i bästa fall förefaller onödiga.

 ??  ?? TORBJÖRN ISACSON
Ekonomikrö­nikör med börs och företag i fokus
TORBJÖRN ISACSON Ekonomikrö­nikör med börs och företag i fokus

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden