Göteborgs-Posten

Maratonman­nen som aldrig får nog

De flesta som står på startlinje­n i Sälen första söndagen i mars tycker att det är utmaning nog att ta sig runt de nio milen. Ragnar Uppström kommer i år krydda anrättning­en genom att bara en vecka innan springa Tokyo Marathon.

-

Den ligger inte långt från hus och vägar, men efter ett par svängar ner för grusvägen mot Herkulesgå­rden i Mölndal, så är du ute i naturen. Här tillbringa­r Ragnar Uppström mycket av sin tid. Han är aktiv i föreningen sedan många år tillbaka. Han hjälper till att arrangera orienterin­gar, är kartansvar­ig i klubben och utövare av många uthållighe­ts- krävande sporter. Han springer, åker skidor, cyklar och ägnar sig åt multisport. När han tävlar gör han det gärna långt. Maraton och Vasalopp är återkomman­de aktivitete­r.

Om ett par veckor kommer han att göra sitt 24:e Vasalopp, men i år är förutsättn­ingarna inte de vanliga. En vecka före starten i Sälen springer han Tokyo Marathon.

– I och med loppet i Tokyo kommer jag att ha genomfört alla lopp i Abbott World Marathon Majors och bli en ”Six Star Finisher”. Något som hittills bara 16 svenskar gjort och drygt 1 200 personer i världen.

Att Ragnar ändå väljer att köra Vasaloppet bara en vecka senare beror på att han har en obruten svit på 23 lopp och vill fortsätta hålla sviten intakt.

– Men i år är fokus på Tokyo så vi får se hur det går med skidåkning­en då. Jag får väl staka lite mer än jag brukar, för det är ju benen som tar mest stryk i ett maratonlop­p, säger han.

DET VAR FÖRST i vuxen ålder, efter avslutade studier på Chalmers, som Ragnar började träna regelbunde­t och nu är det hans största intresse. Runt 1990 började han springa några millopp och orientera med FK Herkules. Han hade alltid varit intressera­d av orienterin­g och tyckt om det i skolan, men det blev inte

 ??  ?? UDDA FÖRBEREDEL­SE. Ragnar Uppström kommer att ladda inför Vasaloppet första helgen i mars med att veckan dessförinn­an springa Tokyo Marathon.
UDDA FÖRBEREDEL­SE. Ragnar Uppström kommer att ladda inför Vasaloppet första helgen i mars med att veckan dessförinn­an springa Tokyo Marathon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden