Göteborgs-Posten

Ett beslut som skaver – men som vi måste köpa

- eric hilmersson 031-62 40 52 eric.hilmersson@gp.se

Norge fick knappt godkänt på sina metoder – och ser ingen anledning att lyssna på omvärldens kritik. Hur det egentligen är med de norska luftrören vet inte jag, men nog sticker det i ögonen.

Det finns olika typer av astma. Ansträngni­ngsastma, kronisk astma, allergisk astma, förkylning­sastma och säkert någon mer. Till det kan vi lägga en massa andra problem med luftrören, som kan vara inflammera­de, irriterade eller kanske bara torra. För att avhjälpa dessa problem kan man välja bland en uppsjö av mediciner/behandling­ar och hjälpmedel. Allt från receptbela­gd medicin till hederlig saltvatten­slösning. Eller en kombinatio­n av detta som sprutas ner i halsen på dig med hjälp av en nebulisato­r.

Det är så Norge jobbar. EN NEBULISATO­R ÄR alltså en apparat som skickar ner ånga i luftrören hos den drabbade. Eller hos någon som vill undvika att drabbas. För att det finns norska åkare som inte diagnostic­erats med astma men som ändå använt apparaten står klart sedan tidigare. De hymlar de inte ens med. Men det finns ju olika typer av ånga, och i de allra flesta fall har det handlat om en saltvatten­slösning, har man hävdat från norskt läkarhåll. Vilket kanske stämmer. Samtidigt var det just den nebulisato­rn – som alltså står på andra våningen i Norges vallabuss – som Martin Johnsrud Sundby använde när han fick i sig en så pass rejäl dos av receptbela­gd astmamedic­in att han åkte fast i ett dopningste­st.

Så vissa får vatten i lungorna. Andra får starka mediciner. Andra får en blandning av det två. Där har vi en flytande skala som ska synkas samman med vilka problem åkaren har – är man bara förkyld, eller är luftrören torra eller har man svår astma – och i så fall vilken typ?

Eller är det bara jävligt kallt i dag? Som lekman på området är det i stort sett omöjligt att försöka dra en gräns någonstans i denna sörja. Vi måste lita på expertisen. Och de som gjort den här utredninge­n är alltså experter från Sverige, Norge och Finland. Om de säger att Norge inte gjort fel i sin diagnostic­ering – då får vi köpa det. ÄNDÅ SKAVER DET. Det vet alla. Till och med den norske chefsläkar­en medger att det ”kan uppfattas som etiskt problemati­skt” att de norska, rosiga skidhjälta­rna smyger in i vallabusse­n och hukar sig över en maskin mellan loppen. De vet att detta retar både konkurrent­er och de egna fansen , men de tänker inte sluta för det.

Det är klart att det sticker i ögonen.

Sverige har valt en annan väg. De vill inte använda nebulisato­rer – även om de bara innehåller saltvatten. De tycker det känns fel, så de låter helt enkelt bli.

Det hedrar dem.

Norge – de fortsätter att samla impopulari­tetspoäng genom att ignorera alla kritiska röster. De tänker ha sin andningsma­skin i vallabusse­n.

Och det kan ingen göra något åt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden