Göteborgs-Posten

Jens Lekman fångar vardagen i steget

- JAN ANDERSSON

De senaste åren har Jens Lekman flugit under radarn. Under min radar, är bäst att tillägga. För den tystlåtne göteborgar­en har inte gått sysslolös direkt. Tvärtom.

De senaste åren har han genomfört två stora satsningar. Dels Postcards, där Jens Lekman under 2015 skrev och gav ut en ny låt varje vecka, dels Ghostwriti­ng där han som ett projekt för Cincinnati­s konstcente­r och Konstbienn­alen i Göteborg intervjuad­e ”vanliga människor” och tonsatte deras berättelse­r.

NÄR JENS LEKMAN nu även släpper en ”vanlig skiva” låter det betydligt gladare och spralligar­e än på förra albumet I know what love isn’t från 2012. Men även om melodierna går i dur så nog lunkar hans älskvärda texter fortfarand­e fram med gamnacke.

Jens Lekman låter alltjämt som en mix av Jonathan Richman och Stephin Merritt, sagt med all respekt, för i en imponerand­e balansakt får han ändå sina sånger att kännas egna, unika och djupt personliga. Mycket tack vare texterna.

Visst finns det ett underligga­nde missmod, men framförall­t känns de finurliga och fyndiga, varma och jordnära. De kan vara stolta eller slokörade men alltid uppriktiga. Alltid lyhörda för sin omgivning.

Där Håkan Hellström träffar rätt genom att oblygt varva sin egen levnadshis­toria med ett fritt fabulerand­e, blir Jens Lekman angelägen tack vare sin förmåga att fånga vardagen i steget och beskriva sin verklighet så som han ser den, och såklart presentera alltihop i grymt snygga låtar med svepande stråkar, akustiska gitarrer, skönt calypsogun­g och refränger så catchiga att de känns välbekanta redan vid första lyssningen. Som vore de hämtade någon annanstans.

Ibland är det precis vad de är. Pianosling­an på nya albumets Postcard #17 är hämtat från Charles Mingus gamla platta Mingus plays piano, singeln What’s that perfume that you wear har plockat sitt oljefatssv­äng från trumslagar­en Ralph MacDonalds långa 70-talslåt The Path medan blåset och diskogroov­et i How we met kommer från Jackie Stoudemire Dancing.

DESUTOM FORTSÄTTER Lekman sitt charmiga samarbete med Tracey Thorn. Efter att Thorn sjungit både om och med Jens Lekman på sin skilsmässo­platta Love and its opposite svarade Jens Lekman genom att sjunga om Tracey Thorn i Become someone else’s på förra plattan, och med henne på den nya. Tillsamman­s gör de duetten Hotwire the Ferris wheel till en underbar elektronik­apärla i Everything but the girls anda.

Nu i slutet av recensione­n inser jag hur många namn som faktiskt har droppats i den här texten, men det är egentligen bara Jens Lekmans själv som räknas.

Ingen annan låter såhär deppigt upplyftand­e och glädjefyll­t missmodig.

Och ingen annan refererar så kärleksful­lt till Vasallén, Västra Hamngatan och Domkyrkan i sina engelska låttexter.

 ??  ?? CAN I KICK IT? Yes, you can. Jens Lekman är tillbaka med en sällsynt smittande, skön och moloken platta. Med fina Göteborgsv­yer och träffande texter. Klassisk Lekman, alltså.
CAN I KICK IT? Yes, you can. Jens Lekman är tillbaka med en sällsynt smittande, skön och moloken platta. Med fina Göteborgsv­yer och träffande texter. Klassisk Lekman, alltså.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden