Göteborgs-Posten

Staden vallas in mot stigande vattennivå

-

KUNGSBACKA I Kungsbacka vallas ån in genom tätorten. I Ale och Göteborg talas det om portar vid Göta älvs mynning som en framtida lösning. I ett värsta scenario har havet stigit en meter vid nästa århundrade. Prognoser visar att havet kommer att stiga snabbare efter 2050. Som om inte det vore nog väntas kraftiga skyfall bli betydligt vanligare i framtiden.

– Vattnet är riktigt högt i dag när det blåser in från havet, konstatera­r Mathias Pedersen som arbetar som projektled­are inom va i Kungsbacka kommun.

– Att valla in vattendrag kommer inte räcka om framtida prognoser slår in, då får man titta på andra alternativ, tillägger han sedan. KUSTKOMMUN­EN KUNGSBACKA fick ett abrupt uppvaknand­e 2006. Hundraårsf­lödet som översvämma­de stora delar tätorten orsakade omfattande skador på bland annat kulturhuse­t, Lindälvsgy­mnasiet och mängder av bostäder. Sedan dess har lägsta tillåtna golvhöjd vid nybyggen varit ett flitigt diskussion­sämne i stadshuset.

– I nuläget ligger den på 2,5 meter närmast havet. När Kolla byggdes under 90-talet var medvetenhe­ten om framtida vattenflöd­en inte så stor. Eftersom golvhöjden är två meter ligger området i riskzonen för översvämni­ngar, säger Liw Rehnström, projektled­are för det kommande skyddet i Kolla.

Etappen blir den andra vallen som byggs längs med Kungsbacka­ån för att skydda bebyggelse­n från ökande vattenflöd­en. Tanken är att cykelvägen ska göras om och integreras i konstrukti­onen på delar av sträckan.

– Samtidigt som det ska klara att stå emot ökande vattenmäng­der är det viktigt att det blir snyggt och bidrar till en trivsam miljö, säger Andrea Anderberg som är landskapsa­rkitekt för Kollaetapp­en. 2014 VAR översvämni­ngsvallen mitt emot Köpcentrum­et Kungsmässa­n klar. 2020 beräknas det 800 meter långa skyddet vid Kollaområd­et vara på plats.

– Vallarna är en lösning för begränsade områden, men i framtiden behöver vi titta på översvämni­ngsproblem­atiken i ett större perspektiv, säger Liw Rehnström.

Att hundraårsf­löden kan komma på besök oftare har nu börjat sjunka in hos allt fler i befolkning­en.

– Under senare tid tycker jag mig se en påtaglig förändring i medvetenhe­ten om vad mer vatten kan innebära för en stad som ligger som Kungsbacka, säger Mathias Pedersen.

När det gäller stigande havsnivå har kommunen tittat på flera olika möjlighete­r.

– I framtiden kan reglering vid havet och dammliknan­de åtgärder uppströms bli oundviklig­t för att rädda staden från översvämni­ng.

 ?? Bilder: KAJSA SJÖLANDER ?? VALLAR MOT VATTNET. Liw Rehnström, Andrea Anderberg och Mathias Pedersen driver projektet med det kommande översvämni­ngsskyddet i Kolla.
Bilder: KAJSA SJÖLANDER VALLAR MOT VATTNET. Liw Rehnström, Andrea Anderberg och Mathias Pedersen driver projektet med det kommande översvämni­ngsskyddet i Kolla.
 ??  ?? NUTIDA BEFÄSTNING. Förr byggde städerna murar för att stänga fienden ute. Nu bygger Kungsbacka vallar mot ökande vattenmäng­der.
NUTIDA BEFÄSTNING. Förr byggde städerna murar för att stänga fienden ute. Nu bygger Kungsbacka vallar mot ökande vattenmäng­der.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden