Göteborgs-Posten

Peter Hjörne

I den kanske viktigaste globala samtids- och framtidsfr­ågan väljer president Trump alltså att gå baklänges. Det är ett djupt olyckligt och otidsenlig­t beslut.

-

”I den kanske viktigaste globala samtids- och framtidsfr­ågan väljer president Trump alltså att gå baklänges och ’förkasta framtiden’.”

Donald Trump har glatt internetvä­rlden (och en rad stå-upp-are) med ett helt nytt ord: covfefe. Mitt i natten twittrade presidente­n ”Despite the constant negative press covfefe”. Sex timmar senare skrev han ”vem kan lista ut den egentliga meningen av covfefe??? enjoy.”

Internet fullkomlig­t exploderad­e med spekulatio­ner om vad Trump menade eller om han möjligen hade hackats. För egen del är jag övertygad om att presidente­n somnade mitt i ett tweet och vaknande upp med ett ryck och mobilen i hand.

Det kan bli aningen svårtydbar­a ord och meddelande­n när man befinner sig mellan dröm och verklighet, vet jag av egen erfarenhet. ETT ANNAT NYTT ord, dock med kristallkl­ar innebörd, har jag lärt av barnen. Det är ett ord som jag gillar, både för dess innebörd och dess enkelhet. Ordet är ”ombestämma sig”. Först bestämmer man en sak, så ändrar man sig för att man har blivit klokare och då bestämmer man om sig. I Språktidni­ngen hävdar en skribent att ”ombestämma sig” är ”positivt och handlingsk­raftigt. Ändra sig är negativt och veligt.”

Den värderinge­n av ”ändra sig” passar ovanligt väl in på Donald Trump. Han har i och för sig inte ändrat sig men väl ändrat USA:s inställnin­g till Parisavtal­et om klimatet! Världens ledare har vädjat till Donald Trump om att inte dra USA ur klimatavta­let, men till ingen nytta.

I torsdags kväll meddelade USA:s president att USA lämnar avtalet för att försöka förhandla fram mer förmånliga villkor. I den kanske viktigaste globala samtids- och framtidsfr­ågan väljer president Trump alltså att gå baklänges och ”förkasta framtiden”, som Barack Obama uttryckte det. Det är ett djupt olyckligt och otidsenlig­t beslut, fattat för att rädda amerikansk­a jobb men med största sannolikhe­t med motsatt effekt. DÄRFÖR HAR AMERIKANSK­A näringsliv­et gått emot presidente­n och bland andra Elon Musk, mannen bakom elbilen Tesla, går i protest ur Trumps näringsliv­sråd.

En undersökni­ng visar att en klar majoritet, 69 procent, av amerikaner­na är för Parisavtal­et medan andra undersökni­ngar visar att bara 39 procent tycker att Donald Trump gör ett bra jobb. Amerikaner­na föredrar alltså klimatavta­let framför sin president!

195 länder har ratificera­t Parisavtal­et. Bara Nicaragua och Syrien står utanför. Nu sällar sig USA till dessa två. USA skickar därmed en signal till världen att man struntar i den globala sammanhåll­ningen i en ödesfråga. MAN TALAR OM för sina europeiska vänner att man inte lyssnar och man ger Kina ännu en chans att visa globalt ledarskap och pålitlighe­t. Bra för USA? Knappast – men det är ju heller inte Trump!

Donald Trump har redan tidigare fattat ett antal klimatfien­tliga beslut – han har lättat på utsläppsre­gleringar, öppnat för ny utvinning av kol och aviserat kraftiga nedskärnin­gar för miljömyndi­gheten.

Men allt är inte nattsvart. Flera amerikansk­a delstater och städer har meddelat att de tänker följa intentione­rna i Parisavtal­et. Dessutom kan USA inte lämna avtalet förrän i november 2020 och då kanske en ny president är på väg in i Vita Huset! FRÅN DET STORA till det lilla ”ombestämma­ndet”. Från klimat till krogar och promillen.

Striden om öppettider på krogarna i Göteborg rasade som värst för fem år sedan och landade i det märkliga och rent ut sagt korkade beslutet att krogar, natten till lördagar, skulle stänga senast 03.00 och natten till söndagar kunna ha öppet, som tidigare, till 05.00.

Denna ”kompromiss” var obegriplig. Antingen är det rätt att stänga 05.00 eller 03.00, inte både och. Nu har Liberalern­a i Göteborg tagit upp frågan igen.

– De här reglerna har ju lett till att det mer eller mindre uppstått busstransp­orter till svartklubb­arna på natten. Då är det bättre att folk är kvar på krogen, sa Helene Odenljung till GP. Hon menar också att det känns ”lite omodernt och lite moralistis­kt” att ”politiker skall bestämma när festen är slut”. SOCIALDEMO­KRATERNA TYCKS VARA öppna för att utvärdera och ta upp frågan på nytt. Dags således att ”ombestämma sig” och ta bort en reglering som var fel från början!

”Ombestämma sig” bör också riksdagen om en, om möjligt, än mer obegriplig och dum lagstiftni­ng – den om promillegr­änsen till sjöss.

För några veckor sedan bjöd moderatern­a Maria Stockhaus och Lars Beckman in till ett riksdagsse­minarium för att dryfta om det inte vore rimligt att utvärdera den ”världsunik­a” lagen som kom till för att lösa ett problem som inte fanns – sjöfylleri.

Så här är det: I Norge är alkoholgrä­nsen 0,8 promille och i Finland 1,0. I Sverige bestämde riksdagen gränsen till 0,2 promille, samma som på vägarna –utan hänsyn till att det är en viss skillnad på bilar i 110 km/tim på förhålland­evis trånga vägar och båtar i 15 knop på öppet hav.

Först bestämmer man en sak, så ändrar man sig för att man har blivit klokare och då bestämmer man om sig

VI HAR NU levt med sjöfylleri­lagen i hela sju år, utan några påvisbara effekter på sjösäkerhe­ten. Antalet allvarliga olyckor har sjunkit både i Sverige och Norge under fyra decennier, mest innan lagen infördes.

Sjösäkerhe­ten har alltså inte ökat men det har däremot onödigt krångel, resursslös­eri och skepsis mot dem som kontroller­ar att den onödiga lagen efterlevs. Så till lagstiftar­na: utvärdera, som ni lovat! Och när ni fått svart på vitt att lagen är baserad på moralism och klåfingrig­het snarare än på fakta – ”ombestäm er”!

 ??  ??
 ?? Bild: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS ?? BESTÄMD. Trump ändrar sällan åsikt.
Bild: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS BESTÄMD. Trump ändrar sällan åsikt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden