Göteborgs-Posten

Spadtag för nytt liv i Backa

Otrygghete­n och ödslighete­n ska ersättas av liv och aktivitete­r. Nu har första spadtaget tagits på Selma Lagerlöfs torg.

- arne LarssOn arne.larsson@gp.se 031-62 41 24

Ödslighet och otrygghet på Selma Lagerlöfs torg ska ersättas av liv och aktivitet. Nu startar förvandlin­gen till Selma stad.

– Det kanske låter stort, men det här är en viktig del i arbetet för ett jämlikt Göteborg, säger kommunstyr­elsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).

I en sandhög som körts dit speciellt för ändamålet tar hon, tillsamman­s med några barn, det symboliska första spadtaget. Det som under över tio år vuxit fram på ritbordet kan nu börja på allvar: förvandlin­gen av ett skamfilat förortstor­g till Selma stad.

Maria Hoffström pekar mot husen intill torget. Dit flyttade hon som treåring i slutet av 1960-talet. Christina Blomqvist har bott här ungefär lika länge.

– Vi är ett gäng som växt upp här och bott kvar i alla år, säger Maria Hoffström.

DE HAR ALLTID trivts här – men samtidigt välkomnar de det som ska hända. Under åren de bott här har de sett butiker slå igen och otrygghete­n öka. Värst var det för ungefär tio år sedan, då många förknippad­e Backa med bilbränder och kriminella gäng.

– Torget var mer levande förr. Nu är det så dött. Det kan egentligen bara bli bättre, säger Maria Hoffström.

– Det är viktigt att det öppnas upp och blir ljusare och mer verksamhet­er som är igång. Då tror jag gängen drar sig undan, säger Christina Blomqvist.

I en lokal vid torget står en modell över framtidens Selma Lagerlöfs torg. Joachim Arcari, vd för

Botrygg i Göteborg visar på en affisch. Väster om Litteratur­gatan, där det i dag är tom yta fram till villabebyg­gelsen startar, ska företaget bygga 150 bostadsrät­ter.

– Vi blev kontaktade av kommunen 2010, och fick frågan om vi ville bygga. Det fanns nästan ingen som vågade bygga här då. Det ansågs som för stor risk, säger han. SEDAN DESS HAR ytterligar­e två privata aktörer anslutit sig, men det är till största delen kommunala AB Framtiden – som äger torget sedan 2008 – som driver projektet. Totalt ska det bli 1 000 nya bostäder, ett nytt stadsdelsh­us med bibliotek samt en idrottshal­l i den första etappen.

På lite längre sikt ska det bli fler bostäder längs Litteratur­gatan, så att Backa byggs ihop med Brunnsbo. Och det som händer nu är början för någonting större – inte bara för Backa, utan för hela staden, säger Ann-Sofie Hermansson.

– Det handlar ju dels om att vi vill förtäta och bygga bort otrygga platser, men också om att vi vill bygga ihop staden, säger hon. HON GER FLER exempel på platser där kommunen vill göra samma sak. Tynnered ska integreras mer med Frölunda. Biskopsgår­den ska byggas ihop med Älvstrande­n.

– Så det här är lite av ett startskott. På det sättet är det en viktig signal.

 ??  ?? TROGNA BACKABOR. Maria Hoffström och Christina Blomqvist har bott vid Selma Lagerlöfs torg sedan slutet av 1960-talet.
TROGNA BACKABOR. Maria Hoffström och Christina Blomqvist har bott vid Selma Lagerlöfs torg sedan slutet av 1960-talet.
 ??  ?? SYMBOLISK START. Kommunstyr­elsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) får hjälp med att sätta igång arbetet med nya Selma Lagerlöfs torg.
SYMBOLISK START. Kommunstyr­elsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) får hjälp med att sätta igång arbetet med nya Selma Lagerlöfs torg.
 ??  ?? VILL HA LIV. Annicka Ohlsson och Gunnel Henriksson tycker att det var mer liv förr.
VILL HA LIV. Annicka Ohlsson och Gunnel Henriksson tycker att det var mer liv förr.
 ?? Bilder: ANNA SVANBERG ??
Bilder: ANNA SVANBERG
 ??  ??
 ??  ?? VISION. Joachim Arcari, vd Botrygg Götebog, visar hur torget ska se ut i framtiden.
VISION. Joachim Arcari, vd Botrygg Götebog, visar hur torget ska se ut i framtiden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden