Göteborgs-Posten

Vilka värderinga­r vinner?

- ADAM CWEJMAN 031-62 40 00 adam.cwejman@gp.se

MED FEMTON MÅNADER kvar till riksdagsva­let har riksdagsle­damoten Birgitta Ohlsson (L) valt att utmana partiledar­en Jan Björklund (L). En hård partiledar­strid har potential att lyfta intresset för Liberalern­a men riskerar också att skymma sakpolitik­en.

Vinner Ohlsson kan det skapa ett momentum för partiet och en nyfikenhet hos väljarna som överförs till valrörelse­n. Oavsett utgång kommer striden att leda till ett intresse för partiet - och det behövs.

De senaste åren har Liberalern­a varit helt förbisprun­gna av Centerpart­iet och haft svårt att motivera för väljarna varför en röst på just dem skulle spela någon som helst roll.

MÅNGA KOMMER I den stundande partiledar­striden att hävda att det handlar om en konflikt mellan vänstern och högern inom partiet. Det är långtifrån sanningen.

Det här är en strid om Liberalern­as profil och politiska betoning gentemot väljarna. När Ohlsson i Aktuellt fick frågan om de ideologisk­a skillnader­na mellan sig själv och Björklund förklarade hon att de inte ska överdrivas (SVT 1/6).

DET HAR HON helt rätt i. Skiljelinj­en mellan Ohlsson och Björklund handlar om symbolik och hur de båda positioner­ar sig på en politisk axel som går från frihetligh­et till traditiona­lism. De är helt överrens i de flesta ekonomiska, försvars- och utrikespol­itiska frågor. Snarare har Ohlsson problemet att hon helt undvikt att handskas med frågor bortom hennes värderings­drivna kärnfrågor som feminism, utrikespol­itik och EU. Detta kommer Ohlssons kritiker att utnyttja och kontraster­a emot Björklunds bredare profil.

ATT OHLSSON VALT att begränsa sig till ett fåtal symbolfråg­or har varit ett medvetet val, ”Värderinga­r vinner val” är nämligen ett av hennes mest välanvända uttryck.

Huruvida just hennes värderinga­r kommer att vinna partiledar­val eller riksdagsva­l är en annan fråga, men det går inte att förneka att hennes profil ligger helt rätt i tiden för ett liberalt mittenpart­i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden