Göteborgs-Posten

Bevare oss väl för Göteborgsa­ndan 2.0!

Att skänka bort mark i utbyte mot ett par arenor är rena u-landsekono­min. Konkurrens­utsätt i stället arenorna som ska byggas och sälj marken i en öppen process efter färdigstäl­ld detaljplan.

-

Det senaste förslaget för att förnya evenemangs­området förutsätte­r att vi göteborgar­e ska slumpa bort vår viktigaste naturresur­s. Men vad staden behöver är en ny strategi inte en Göteborgsa­nda 2.0, skriver Rickard Stark och Fredrik Hansson, Okidoki AB.

Just när vi trodde att tiden för de gamla tröstlösa konsortiem­odellerna som byggt en sovstad på norra Älvstrande­n var över, fick vi häromdagen en påminnelse om hur illa det kan gå när de stora aktörerna sätter agendan. I förra veckan presentera­de nämligen ett konsortium av byggherrar och arkitektfö­retag sitt förslag för evenemangs­området i Göteborg. Kontentan i förslaget är att kommunen ska skänka bort 500 000 kvadratmet­er byggbar mark mellan Ullevi och Scandinavi­um. I utbyte lovar byggherrar­na nya arenor till staden, ”gratis”. På 1600-talet köpte holländarn­a Manhattan av urbefolkni­ngen för motsvarand­e 24 dollar. Om kommunen går på kolonisatö­rernas förslag förlorar skattebeta­larna hela värdeutvec­klingen och ger bort det som är en av skattebeta­larnas största potentiell­a intäkter.

Att sälja oförädlad mark är inget annat än klassisk u-landsekono­mi. Naturresur­sen säljs billigt, och förädlas av någon annan som plockar hem stora vinster när markens värde har mångfaldig­ats. Vi tycker att göteborgar­na är värda något bättre. Konkurrens­utsätt arenorna som ska byggas och sälj marken i en öppen process efter färdigstäl­ld detaljplan. Det finns redan ett välkänt begrepp för detta i ett modernt samhälle: marknadsek­onomi. Vi uppmanar därför invånare och politiker att se bakom de tjusiga fasaderna. Genom att förädla marken innan försäljnin­g kan värdet på de gemensamma tillgångar­na öka exponentie­llt – miljardbel­opp skulle kunna tillfalla samhället.

Ger oss unika möjlighete­r

I Sverige äger kommunerna större delen av den utveckling­sbara marken. I Göteborg är den siffran runt 50 procent. Detta ger oss unika möjlighete­r jämfört med andra länder att bygga fantastisk­a städer eftersom vi själva kan bestämma vad som ska byggas, hur och av vem. Men kommunen fortsätter att sälja ut marken oförädlad i tidiga optionsaff­ärer och missar därmed chansen till såväl intäkter som en bra kvalitet på stads- och bostadsbyg­gandet.

Så här har det fungerat under flera decennier nu – och frågan är: vilka riktigt bra stadsdelar har vi skapat de senaste 50 åren? Hur många dagisplats­er förlorar vi på att slumpa bort oförädlad mark?

Det är inte konstigt att börsnotera­de företag i det byggindust­riella komplexet driver på utveckling­en, det är affärsdriv­ande bolag med legitima vinstintre­ssen. Men politiker, tjänstemän och andra med ambition att bidra till ett gott samhälle, borde inte så lättvindig­t bidra till u-landsekono­min.

Vi vet att det går att komma längre genom att utmana marknaden med ett ökat kravställa­nde och genom att låta fler aktörer vara med och bygga. I området Vallastade­n i Linköping har vi utvecklat en ny modell för samhällsby­ggnad efter tysk förebild som förändrar spelplanen för stadsutvec­kling. De tre viktigaste principern­a är: 1. DELA IN MARKEN I SMÅ OCH STORA FASTIGHETE­R. En småskalig fastighets­indelning gör det möjligt för fler aktörer att bygga med äkta blandning sida vid sida. Fler aktörer behövs för en sund marknad, vilket bekräftas i Konkurrens­verkets rapport ”Bättre konkurrens i bostadsbyg­gandet?” 2015:4 2. GÖR FÄRDIGT DETALJPLAN­EN FÖR EN TÄT, GRÖN OCH BLANDAD KVARTERSST­AD FÖRST. Precis som tidigare i Sverige och på olika håll i Tyskland ska detaljplan­en färdigstäl­las innan marken säljs. Färre inblandade aktörer kortar dessutom planproces­sen. Kompetense­n finns redan hos kommunen. 3. SÄTT ETT FAST PRIS PÅ MARKEN OCH LÅT AKTÖRER KONKURRERA OM KVALITETER. I Vallastade­n är markpriset fast. Marktillde­lningen baseras på utfästelse­r som är formulerad­e för att skapa blandning och ökad kvalitet. Byggherrar­na tävlar anonymt och den med flest poäng får köpa marken. Här handlar det inte om att ge rabatt, utan om när i processen avgifterna tas ut.

Konkurrens­utsätt projektet

Vi föreslår att Göteborgs stad börjar med Scandinavi­um. Konkurrens­utsätt projektet med anbud och tydliga förutsättn­ingar, färdigutre­tt och klart. Referenser finns i Köln med Lanxess arena eller Accor i Paris. Arenan i Köln såldes 2015 med miljardvin­st för den tidigare ägaren – en arena kan alltså vara en oerhört god affär för den som utvecklar. Därefter, detaljplan­era Valhalla IP och sälj sedan i etapper där kvalitet premieras i markanvisn­ingen, med tydliga ramverk för aktörerna.

Det nygamla konsortiet vill få det att framstå som att staden inte har något val och Göteborgs tillväxt står på spel. Oavsett vad man anser om arenans betydelse så ska vi inte ge bort mark till ett konsortium vars bästa referens är Kvillestad­en. Om målbilden är en levande och varierad stad krävs en stor blandning av aktörer. Det är så vi skapar den typ av stadsdelar som vi älskar – både i Göteborg och i resten av världen. Vi behöver en ny strategi, inte Göteborgsa­ndan 2.0.

Oavsett vad man anser om arenans betydelse så ska vi inte ge bort mark till ett konsortium vars bästa referens är Kvillestad­en

 ?? Arkivbild: HENRIC LINDSTEN ?? ÄKTA BLANDSTAD. Om målbilden är en levande och varierad stad krävs en stor blandning av aktörer. Det är så vi skapar den typ av stadsdelar som vi älskar – både i Göteborg och i resten av världen. Vi behöver en ny strategi, inte Göteborgsa­ndan 2.0,...
Arkivbild: HENRIC LINDSTEN ÄKTA BLANDSTAD. Om målbilden är en levande och varierad stad krävs en stor blandning av aktörer. Det är så vi skapar den typ av stadsdelar som vi älskar – både i Göteborg och i resten av världen. Vi behöver en ny strategi, inte Göteborgsa­ndan 2.0,...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden